3 Nisan 2013 Çarşamba

Çıtırlı Buzluk Böreği

Bu dışı çıtır, kalbi yumuşacık börekleri size nasıl anlatsam ki... Boş bir vaktinizde mutfakta azıcık çalışarak buzluğunuzu bu böreklerle doldurun, sonra onları unutun. Yeniden hatırladığınızda direk buzluktan fırına atıverin. Onlar pofuduk pofuduk kabarsınlar, içleriniyse yumuşacık saklasınlar. Sonra siz bu lezzetin tadına keyfini çıkara çıkara varın. Kardeşimden aldığım bu tarifi fırından çıkar çıkmaz fotoğrafladım. Bugün zeytinyağlı taze fasulye ve semizotu salatası eşliğinde soframızı şenlendirecekler. Tadına çoktan baktım ve bayıldım.. Buzlukta bulunması her daim işinize yarar. Önceden hazırlanması işinizi kolaylaştırır. Lezzetiyse garanti...
Çıtırlı ismini kızım koydu bu böreklere, gerçekten cuk oturdu. İç malzemesinde değişiklikler yapma özgürlüğünüz elbette var. Hazır yufka sevmeyenlerdenseniz bile bu böreğe bir şans verin derim. Kardeşim, harcın arttığını söylediği için ben birtakım değişiklikler yaptım tam geldi. Yine de tam ölçüsünü de yazıcam, tercih sizin.

Malzemeler:
1/2 pkt eritilmiş tereyağı veya margarin ( ben 100 gr kullandım)
3 yumurta ( ben 2 iri yumurta kullandım)
1 çay bardağı sıvıyağ ( ben zeytinyağı kullandım)
1 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
1 şişe maden sodası
4 yufka
Bol miktarda galeta unu

İçi için:
300 gr Lor ve maydanoz karışımı ( beyaz peynir de kullanabilirsiniz ama fazla yağlı bir peynir kullanmayın derim)

Yapılışı:
Tüm harç malzemesini güzelce karıştırıyoruz. 1 yufkayı tezgaha seriyoruz, her yerine güzelce harcımızı sürüyoruz. Diğer yufkayı da üzerine seriyoruz. Ona da güzelce harcımızı sürüyoruz. 3-4 parmak eninde şeritler halinde kesiyoruz bu 2 katlı yufkayı. Sonra tam ortadan bir de dikey kesme işlemi yapıyoruz. Böylece şeritlerimizin boyları kısalmış oluyor. Yoksa dev gibi muskalarımız olur.
Şeritin en ucuna iç malzemesinden 1 kaşık koyarak muska şeklinde kapatıyoruz. Bu muskaları önce hazırladığımız sıvı harç karışımına batırıyoruz, sonra yayvan bir tabağa güzelce yaydığımız galeta ununa her tarafını güzelce buluyoruz. Diğer 2 yufkayı da aynı şekilde hazırlıyoruz. Ben bu börekleri 6'şarlı 6'şarlı buzdolabı poşetlerine koydum. 2 kat hazırladığımız 1 yufka karışımından 18-20 arası börek elde ediyoruz. 
Sonrasında canımız ne zaman isterse direk buzluktan çıkarıp önceden ısıtılmış fırına sürüyoruz. Kabarıp tombullaşmalarını zevkle izleyip pişince afiyetle yiyoruz.

* Dışı çıtır bazı şeylerin içinde yumuşacık şeyler saklı olabilir. İnsanlar da öyle değil mi, o sert koruma duvarlarının ardında yumuşacık bir kalp olabilir. Bir de böyle düşünmeli :))

6 yorum:

  1. Merhabalar tarifinizi denedim çok güzel oldu teşekkürler....

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Serpil hanım, çok sevindim beğenmenize. Afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
  3. süper bir börek bizimle paylaştığınız için tşkrler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Oya Hanım, afiyetler olsun :)

      Sil
  4. Muhteşem bir börek oldu, mutlAka denenmeli

    YanıtlaSil