12 Nisan 2013 Cuma

Çiçek Ekmek


Ekmek kokusunu sever misiniz? Evi ev olmaktan çıkarıp sıcacık, güvenli bir yuvaya dönüştüren kokudur bence ekmek kokusu. Evde ekmek yapmaya bayılıyorum, makinede yada elde farketmiyor, ekmek kokusu mutluluk kokusuna dönüşüyor. Ekmek yemeyi hep unutan kuzu, benim ekmekleri anında silip süpürüyor. Bu ekmek tarifi kuzuyla yaşıt, 2006'dan beri zevkle pişiriyorum.
 www.sweetkitchen.blogspot.com 'dan aldığım bu tarif için bloguna bayıldığım Begüm Hanım'a artık blogunu güncellemese de çok teşekkür ediyorum. Ekmek bulamazsanız pasta yiyin dönemi kapandı artık sanırım, çünkü ekmek bulamazsak artık evde yapıyoruz :) Bu evde ekmek yapma olayı o kadar ilerledi ki, çikolatalısından soğanlısına o kadar çok çeşitte ekmek yapılıyor ki yetişmek mümkün değil. Bu ekmek ise papatya yada çiçek.. adına siz ne diyorsanız; şekliyle çok sempatik, sunumu çok kolay.. Ertesi gün de yumuşak, kabuğu ise sert değil. Sandviç yapmaya da uygun. Yoğurma aşaması minimum olduğu için sizi de fazla yormuyor. Güzel yemeklerle donattığımı düşündüğüm akşam yemeği sofrasında kızımın en çok senin ekmeklerini sevdim anne demesiyle içimi tatlı bir mutluluk kapladı. "Benim Ekmeklerim" ancak seni mutlu ettiğinde anlam kazanıyor benim için... İşte ekmeğin büyüsü böyle birşey.. Onca güzel yemeğin arasında sihirli kokusuyla aramızdaki o tatlı bağı yeniden hatırlatıyor, ısıtıyor, yumuşatıyor... Yani ekmeği de anne-kız'a nasıl bağladın deseniz haklısınız vallahii... Ben de bilmiyorum, bahar geldi ya; başımızda kavak yelleri... Hoşgörün :)

Malzemeler:
3-3,5 su bardağı un
1/4 su bardağı toz şeker ( yani 1 parmak kadar)
2 tepeleme yemek kaşığı iyice yumuşamış tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 pkt toz maya
1/2 su bardağı ılık su ( sıcağa yakın ılık)
1/2 su bardağı ılık süt ( sıcağa yakın ılık)
1 yumurta

Yapılışı:
Unun 2 bardağı ile şeker, yağ, tuz ve mayayı karıştırıp üzerine su ve sütü ekliyoruz. Yumurtayı da ilave edip mikserle 1 dk çırpıyoruz. Kalan unu hamur elimize yapışmayacak hale gelene dek ekliyoruz, mikserle çırpıyoruz yine. ( Kitchen aid kullanıyorsanız hamur yoğurma aparatını takın, normal mikser kullanıyorsanız yine hamur yoğurmak için olan uçları takın)
Unun cinsine göre toplamda 3 yada 3,5 su bardağı un ekliyoruz, azar azar eklemekte fayda var. Sonra geliyoruz elleri çalıştırma aşamasına, yada terapi aşaması mı deseydim? Hamuru unlu tezgaha alıp 5 dk güzelce yoğuruyoruz, tabanı azıcık yağlanmış kaba koyup yağlı kısmı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Üzerini örterek ılık bir yerde 1 saat mayalandırıyoruz. Büyük yuvarlak borcamın tabanını ve kenarlarını tereyağıyla yağlıyoruz. Hamurdan küçük topçuklar yapıp 1 tanesini ortaya, kalanlarını etrafına diziyoruz. 8-10 topçuk arası, aldığınız bezenin büyüklüğüne göre çıkacaktır. Mandalina büyüklüğünde bezeler bence yeterli gelir. Bu halde 30 dk daha üzerini örterek mayalandırıyoruz, temiz bir poşet geçirebilirsiniz, çok sıkı kapatmayın çünkü kabaracaklar. Üzerine 1-2 damla su eklediğimiz zeytinyağını sürüp istersek haşhaş veya susam serperek istersek sade bırakarak 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek pişiriyoruz. Yaklaşık 20 dk'da pişiyorlar, büyüyüp tüm borcamı kaplıyorlar. Çıkar çıkmaz sarıp sarmalayalım ki yumuşacık olsunlar.

* Her türlü mayalı hamur işinde üzerine mayalanma sonrası sürdüğünüz herşeyi yumuşacık, okşar gibi sürün ki hamurunuz sönmesin...

* Ekmek kokusuyla yuvanız ısındığında dilerim kalbinizi varlığıyla ısıtanlar da yanınızda olsunlar, elinizi hiiç bırakmasınlar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder