26 Nisan 2013 Cuma

Bir Aceminin Su Böreği



Evet mutfağı çok seviyorumm.. Ustalık gerektiren bu böreği buraya koymak yürek ister, farkındayım. Ama acemi işi de olsa canım teyzemin ustası olduğu bu böreğin tarifini paylaşmak istiyorum. Hamur açma ustası değilim, ama deneye deneye usta olunuyor değil mi? Teyzemi 100 kez arayarak, her koyduğumu ölçerek yaptım. Yorucu ve zahmetli de olsa sonuç kesinlikle buna değer. Zaten zahmetsiz bir Kayseri yemeği var mı bilmiyorum. Çocukluğumdan beri birçok kez yapılışına tanık olduğum, teoride ne yapmam gerektiğini bildiğim, henüz bir blogum yokken 1-2 kez yaptığım böreğin er meydanına çıkma vakti geldi. Haydi bir cesaret, yapalım böreğimizi :)

Malzemeler:
5 yumurta ( çok demeyin, teyzem 8 yumurtayla yapıyormuş, daha azı olmaz. Güzel su böreğinin sırrı yumurta!)
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un
1 su bardağından 2 parmak eksik oda sıcaklığında su

İç malzemesi:
250 gr ezilmiş beyaz peynir
1 küçük demet ince kıyılmış maydanoz

Aralarına serpiştirmek için 150 gr tereyağı

Yapılışı:
Önce hamur malzemeleriyle kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Ben bu aşamayı kitchen aid ile yaptım. Hamuru çok güzel ve uzun süre yoğuruyoruz. Sonunda kaymak gibi, pürüzsüz bir hamurumuz olmalı.. Üzerini örterek 1-2 saat dinlendiriyoruz. Kolay açabilmemiz için dinlenmesi önemli.
Sonra hamuru 8 bezeye ayırıyoruz. Büyükçe bir tencerede bol tuzlu ve bol miktarda su kaynatıyoruz. Başka bir kaba soğuk su koyup hazır ediyoruz.( normal çeşme suyu) Ayrıca büyük, temiz bir mutfak bezi de hazırlıyoruz. 
Ben 45 cm'lik yuvarlak, alüminyum tepsi kullandım. Tereyağının yaklaşık 30 gramını eritip tepsimizin tabanını ve kenarlarını iyice yağlıyoruz. 1 bezeyi tepsi büyüklüğünde açıp seriyoruz(haşlamadan), üzerine fındık büyüklüğünde tereyağı parçaları serpiştiriyoruz. (Bu işlemi her yufka katında yapmayı unutmuyoruz!)
Diğer 2 bezeyi açabildiğimiz kadar ince açıp ( baklava kadar değil tabi), 4'e keserek teker teker her parçayı önce kaynar suya (1-2 dk), sonra soğuk suya (1-2 sn), sonra kevgire, oradan da mutfak bezine alıyoruz. Nazikçe kuruluyoruz. 2 yufkayı da tereyağı parçaları serpiştirmeyi unutmadan hazırladıktan sonra peynirli harcın yarısını yayıyoruz. 2 bezeyi daha aynı şekilde haşlayıp tereyağı parçaları serpiştirip hazırlayınca peynirin kalanını serpiyoruz. 2 bezeyi daha aynı şekilde hazırlıyoruz. Toplamda 6 yufka haşlıyoruz,2 tanesini kuru kullanıyoruz.
Son bezeyi açmadan bekletiyoruz, altını kızarttıktan sonra açıcaz.
Tepsiyi çevire çevire, orta ateşte böreğin altını kızartıyoruz. Aman dikkatli olun, çabucak kızarıyor. Her yeri güzelce kızarınca altını kapatıp biraz bekletiyoruz. Kalan son bezeyi açıp böreğin üzerine seriyoruz. Böreği 4'e kesiyoruz. Üzerini yine tereyağı parçalarıyla yağlayıp her bir parçayı teker teker ters çeviriyoruz. Yeniden kızartıyoruz. Üzerini örterek dinlendirip servis ediyoruz.

*Bu zahmete değecek emin olun, ben yaptıysam siz de yaparsınız :) Kuzucuğumun tadıp da anne bu börek güzel olmamış, muhteşemmm olmuşşş... demesi tüm yorgunluğumu uçurdu, kolay gelsin :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder