13 Nisan 2013 Cumartesi

Alman Pastası



Bu pastanın adı neden Alman Pastası bilen varsa beni de hayrına bilgilendirsin, çünkü mantıklı bir neden bulamadım. Evet Almanların meyve ağırlıklı tatlıları meşhur ama bunda meyve de yok... Vikipedi bile lal oldu yani o derece!! 
Bu tarif çok sevdiğim eski komşularımdan Feriha Abla'ya ait. Toplantılarımızda size ne yapayım diye sorduğu vakit hepimizin şiddetle Alman Pastasıııı diye diretmesi boşuna değil yanii. Tüm bloglarda şahane tarifler var, sırf fotoğrafa bakınca bile insanın ağzının suları akıyor. Bu işi gerçekten hakkıyla yapanları tenzih ederek bazen fotoğraftaki neticeyi elde etmek için çıktığımız yolun hüsranla sonuçlandığını söylemek isterim. Sebebi belki de bizim yeteneksizliğimizdir bilmiyorum ama bu tarif hayatın içinden.. Gözümüzle görüp bizzat tattığımız, defalarca denediğimiz cinslerden. Sonuçta olması gereken neticeyi bizzat görmüş olduğumuz tarifler daima başarılı olur, ilk denemede olmasa bile illa ki sonrasında olur. Tam bir tarif defteri tarifi yani :) Bazen Alman Pastasının mayalı versiyonlarını görüyorum, görüntüsü şahane, lezzeti de öyledir muhtemelen. Ben henüz denemedim. Kremalı olmasına rağmen yediğinizde ağır gelmiyor. 
Kek hamuruna yarım limon kabuğu rendesi koyuyorum  Feriha Ablamdan öğrendiğim gibi, tatlı bir hafiflik katıyor lezzetine ama istemezseniz koymayabilirsiniz.
Keki ortadan 2'ye kesmek de korkutmasın gözünüzü, bıçağı aynı yönde sistematik şekilde kullanmak yeterli gelir. Baharı Alman Pastasıyla kutluyoruuzz hadi işe koyulalım..

Malzemeler:
2 yumurta
2 çay bardağı şeker
3 çay bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
125 gr eritilmiş margarin yada tereyağı
1 silme tatlı kaşığı karbonat
1/2 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

Kreması için:
1/2 kg süt
3 dolu çorba kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker
Ateşten alınca bıçağın ucuyla tereyağı yada margarin ( yaklaşık 1 tatlı kaşığı yani)

Yapılışı:
Öncelikle kremamızı hazırlıyoruz. Şeker ve unu kuru kuru karıştırıp soğuk halde sütü azar azar el çırpıcısı yardımıyla ekliyoruz. Tenceremizi ateşe koyup karıştıra karıştıra pişiriyoruz. İyice koyulaşınca altını kapatıp yağı ekliyoruz ve eriyene kadar karıştırıyoruz. Arada kabuk tutmasını önlemek adına karıştırmayı unutmayarak soğumaya bırakıyoruz.
Kek için yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Yağ ve yoğurdu ekleyip yine çırpıyoruz. Un, karbonat ve limon kabuğu rendesini de ilave edip düşük hızda yeniden karıştırıyoruz. Tabanına yağlı kağıt serilip kenarları da hafifçe yağlanmış 22 cm'lik kelepçeli kalıba hamuru boşaltıp 150-160 derecede ısıtılmış fırında kızarana dek pişiriyoruz. 
Fırından çıkınca üzerini örtüp hafif ılınmaya bırakıyoruz. Kekimizi henüz ılıkken ortadan 2'ye kesiyoruz. 
Kremamızı mikserle biraz çırparak canlandırıyoruz.
Kekin arasına kremamızı yayıyoruz. Diğer parçasını da üzerine kapatıyoruz. Soğuyunca buzdolabında dinlenmeye alıyoruz. Servis yapmadan önce üzerine bol pudra şekeri eliyoruz.

* Bir tarifin ustası olabilmek çok kıymetli bence. Ellerinizden çıkmış bir lezzetin sizinle özdeşleşip bu şekilde istenmesi de.. Sevgiyle, özenle yaptığınız her lezzetin sizin ellerinizden şiddetle talep edilmesini diliyorum.
*Neriman Ablanın kısırı, Özlem Ablanın brownie'si, Feriha Ablanın Alman Pastası... Tüm bu leziz tariflerle aslında mutlu anıları da kaydediyoruz tarif defterlerimize, ne mutlu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder