21 Nisan 2013 Pazar

Kırpık



Pazar kahvaltılarına en çok yakışan şeylerin başında mis gibi puf puf ev yapımı poğaçalar geliyor. Bugün biraz uykuya yenilip geç kalkınca alelacele yapmış olsam da lezzeti gerçekten çok başarılı oldu. Tarif Lezzet dergisinin arada çıkardığı Şımartan Tatlar serisinin bu ayki ilavesi Ekmekler, börekler, poğaçalar kitabından. Gerçekten her evde bulunması gereken başucu kitaplarından. Diğer tariflerden gözüme kestirip denemek istediğim çok şey var. Meraklısıysanız mutlaka edinin. Malum uzunca bir zamandır eve dışardan ekmek almıyorum. Ekmeksiz bir evin pazar kahvaltısına da illaki ya ev ekmeği, ya ev poğaçası, yada bir pişi yakışırdı. Bazılarını sade bırakarak sandviç ekmeği kıvamında reçelle de yenilecek güzel bir alternatif olarak yakıştı kahvaltımıza bu kırpıklar. Bekleme süresinin kısalığıyla uykucu anneyi kurtardı... Mutluluğun rengi, kokusu, tarifi var ya; bir de günü olsaydı sanırım cumartesi yada pazar olurdu o gün... Yani haftasonu... Haftasonu kahvaltıları da sıradan şeylerle geçiştirilemeyecek kadar özel olmalı değil mi? Geç kaldığınızı düşündüğünüz zamanlarda bile kısa sürede kotarılabilecek bunca alternatif varken haftasonunu özel bir kahvaltısız geçirmeyin derim. Haydi uykulu gözlerle bile yapabileceğiniz pufidik kırpıkları yoğurma zamanı...

Malzemeler:
1 su bardağı ayçiçek yağı ( zeytinyağı kullandım)
4,5 su bardağı un ( bana 4 bardağa yakını yetti)
1 su bardağı ılık su
1 pkt kuru maya (10 gr)
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
400 gr rendelenmiş beyaz peynir ( kaşar kullandım)
1/2 demet maydanoz
1 yumurta sarısı ( ben beyazıyla kuzuya beze yapıcam, siz isterseniz hamura ilave edin)

Yapılışı:
Unu derin bir kaba eleyip maya, tuz ve şekerle harmanlıyoruz. Su ve yağı ilave edip elimize yapışmayan, yumuşacık bir hamur yoğuruyoruz. Bu tip hamurlarda ne kadar uzun süre yoğurursanız o kadar başarılı bir hamur elde edersiniz. Üzerini örterek ılık bir yerde 30 dk bekletiyoruz. Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp muntazam yuvarlaklar yapıyoruz. Ilık bir yerde 20 dk daha bekletiyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürerek 170 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dk kızarana kadar pişiriyoruz. ( Yumurta sarısına 1-2 damla zeytinyağı eklerseniz çok güzel kızarıyor)

Sıcakken bıçakla tam koparmadan 2'ye kesiyoruz. Arasına peyniri dışarı da taşacak şekilde bolca koyuyoruz. Taşan kısmı ince kıyılmış maydanoza bulayarak servis ediyoruz.

* Her gününüz pazar özeniyle donatılmış sofralarda keyifle geçsin :))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder