19 Nisan 2013 Cuma

Kıymalı Kumpir


Kumpir sever misiniz? Ben de seviyorum, ama artık dışarda o kadar lezzetsiz yapıyorlar ki içimden hiç yemek gelmiyor. Konserve mantarı, lezzetsiz sosisleri dolduruyorlar. Zaten şu son olaylardan sonra sosis, sucuktan iyice kaçınır olduk. Aslında böyle bir yemek yapmak değildi ilk başta amacım, bir püre ve köfte yaparım diyorken kendimi bu yemeği yaparken buldum. Belki daha önce yapanlar olmuştur, ben tamamen doğaçlama şekilde yaptım, neyse ki blogger'lık iyice kanıma işledi de herşeye "ölçülü" bir gözle bakar oldum. Lezzet olarak o suni tatlı kumpirlerden çok üstün olduğunu söyleyebilirim. Sucuk ve sosis de içermediği için sağlıklı. Daha önce aynı mantıkla küçük fırın kaplarında bildiğimiz kumpiri denemiştim. Çok da güzel olmuştu, lakin o zaman bir blogum yoktu :) Bugünse söylediğim gibi neye niyet neye kısmet misali bambaşka bir yemek yapacakken ortaya bu çıkıverdi. 
Yani neymiş, kısmetten öteye köy yokmuş, sen planlar yaparken hayat senin ellerinden bambaşka birşey ortaya çıkarıverirmiş. Sonuç şahane olabilirmiş, çocuklar bayıla bayıla yermiş, anneler buna çok sevinirmiş, tarifini çabucak paylaşmak isterlermiş :)

Malzemeler:
5-6 orta boy patates ( çok iri olmasın)
Zeytinyağı, tuz, karabiber

Patatesleri tuzlu suda haşlıyoruz. Henüz sıcakken mümkünse elde eziyoruz patatesleri. Hafif pütürler gelebilir, siz pürüzsüz bir karışım isterseniz blender kullanabilirsiniz ama baştan uyarayım, son derece yapış yapış bir patatesiniz olur o zaman.
İçine tuz, biraz zeytinyağı, isterseniz biraz karabiber ve kaşar rendesi ilave edip karıştırıyoruz. Yağlanmış küçük kare bir fırın kabına bu karışımı yayıyoruz. 

Üzeri için:
200 gr kıyma
1 orta boy soğan ( yemeklik küçük küçük doğranmış)
1 küçük yeşil biber ( ince doğranmış)
Tuz, karabiber
Rendelenmiş kaşar
1 küçük boy havuç ( rendelenmiş)

Kıymayı biraz zeytinyağında çeviriyoruz. Rengi dönünce soğan ve biberi ekliyoruz. Rendelenmiş havucu ekliyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarladıktan sonra arada karıştırmak suretiyle ağzı kapalı olarak pişiriyoruz.

Fırın kabındaki patates püresinin üzerine bu kıymalı harcı güzelce yayarak rendelenmiş kaşar serpiyoruz. 180 derecede kaşarlar eriyene kadar fırınlıyoruz. Sonrasında dilimleyerek servis yapıyoruz.

*Bu ölçüler 2-3 kişiliktir. Önüne bir çorba isteyebilir...

*Hayatın sürprizleri beklemediğiniz yerlerden de gelse umarım sonuç hep yüzünüzü gülümsetecek kadar tatlı olsun :)

1 yorum:

  1. çok güzel gözüküyor ellerine sağlık deniycem.Tuba

    YanıtlaSil