9 Nisan 2013 Salı

Afilli Yufkalı Köfte

Eveeet, huzurlarınızda bi nevi ev yapımı kebap sayılabilecek afilli bir yemek... Görüntünün aksine yapımı son derece kolay ve zevkli.. Tarif Elif Korkmazel'in "Elif'in Yemek Notları" adlı kitabından. Birkaç ufak değişiklik yaparak uyguladığım tarifi kendi ölçülerimle yazıcam. Bu kitabı aldığım ilk günden beri bu tarifi hep zevkle uyguladım, kızım da bu yemeğe bayılıyor. Geçen yılbaşı bizim ana yemeğimizdi kendileri, fotoğrafları gören kardeşim nicedir bu tarifi eklememi bekliyordu :) Buyruuunnnn :)
Kızımla bazı akşamlar oynadığımız sevimli bir oyunumuz var: Mutfağımızda pişen lezzetlere göre mutfağımız kızımın keşfettiği ve beni götürdüğü bir restorana dönüşüyor. Kimi zaman hamburgerci, kimi zaman pizzacı, kimi zaman makarnacı, tatlıcı... Elbette ben her seferinde kızımın keşfettiği bu yeni yere bayılıyorummm... Tahmin edebileceğiniz gibi bu akşam kebapçıdayız.. Ben yine bu yeni yere bayıldım bayılmasına da; yani şu fotoğraf daha güzel çıksın diye kızarttığım patatesler bu sefer yemeğimden daha çok sükse yaptı!! Kızkardeşimin keşfi, afilli patates doğrama aletiyle kıvırcık makarna gibi doğradığım patatesler assolisti gölgede bıraktı. Okuldan gelen kuzu önce kokuyu takip etti, sonra fırına baktı, ardından bir yuppiii!! Ne zamana kadar? Yemeği fotoğraflamam bitene kadar. Patatesleri görüp de tattığı an kaç zamandır yap diye tutturduğu caaanım yemeğin pabucu dama atıldı.. Kebapçı oldu patatesçiii ... Siz siz olun 2 assolisti bir ipte yürütmeyin :)

Malzemeler:
Buradaki ölçü 2-3 kişiyi doyurur. İstediğiniz gibi arttırabilirsiniz.
1 yufka
250-300 gr kıyma
1 yumurta
1 orta boy soğan
3 yemek kaşığı galeta unu ( yada 4 dilim robotta çekilmiş bayat ekmek içi)
1 tutam maydanoz
1'er çay kaşığı karabiber,kimyon ve tuz
Çöp şiş

Yapılışı:
Öncelikle soğan ve maydanozu rondodan geçiriyoruz. Sonrasında yufka dışındaki tüm malzemeleri güzelce yoğuruyoruz. Yufkamızı tezgaha serip 2' ye katlıyoruz. Düz kenarı boyunca köftemizi büyük bir rulo halinde koyuyoruz. Çok gevşek olmayacak şekilde güzelce sarıyoruz. En uçtaki kısımlara su sürerek birbirlerine yapışmalarını sağlıyoruz. Keskin bir bıçakla 3 cm eninde kesiyoruz.  Yani 2 parmak kalınlığında.
Sonrasında bu yufkalı köfteleri 4'lü şekilde çöp şişlere dik konumda geçiriyoruz. Yani kıymalı kısımlar altta ve üstte kalıcak. 
Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Ben yağlı kağıt serili bir tepside pişirdim. Altının da üstünün de güzelce pişmiş olduğundan emin olalım.

*Bu köfteleri yoğurtla yemek lezzet açısından bütünleyici oluyor. O yüzden yoğurtlu semizotu yaptım yanına, seviyorsanız sarımsaklı yoğurt da tercih edebilirsiniz. Köftelerin üzerine de salçalı yada domatesli bir sos yapabilirsiniz.
*Süslü bir patates bu güzel yemekten rol çaldı, ufak tefek mutfak aletlerini yabana atmayalım, bakın ne büyük bir fark yaratabiliyoruz... Sevgiler...

4 yorum:

  1. senin gibi hem lezzet hemde sunum ustasının alete de ihtiyacı yok ama benimde bir katkım olduysa ne mutlu bana:)(ELİF)

    YanıtlaSil
  2. Mersi canıım, jojo bayıldu patateslere kıvır kıvır :) sağolasıınn...

    YanıtlaSil
  3. efenim bu bir yemek tarifi mi yemek sohbeti mi belli değil

    YanıtlaSil
  4. Vallahi hayat sohbeti efenim... Hayat gibi değişken, ortaya karışık ...

    YanıtlaSil