28 Mart 2013 Perşembe

Portakal pelteli kek

Portakalın belki de en çok yakıştığı kek.. O miss kokuyu size nasıl tarif etsem bilemedim. Tazelik, zindelik kokan enfes bir kek.. Güzel bir komşuluğun olduğu, çok marifetli komşuların yaşadığı güzel eski evimi hatırlatan; görüntüsüyle de tadıyla da içimde oluşan o burukluğu unutturan kek... O marifetli hanımlardan Jale Abla'dan öğrenmiştim bu keki. Aralarındaki en genç nesil olarak çok şey öğrendim onlardan, burada paylaştıkça siz de tanıyacaksınız onları, mutlu sohbetlerimize eşlik eden tatları hep birlikte anacağız...
Hepsine en derin sevgilerimi bu miss portakal kokusuyla gönderiyorum...
Normalde 22 cm'lik kelepçeli kalıpta bütün olarak pişirdiğim bu keki bugün kuzucum daha rahat yesin diye muffin kağıtlarında pişirdim. Her zaman görüntüsü de tadı kadar muhteşem olan bu kek, kağıtlarda baya havalı bir görüntüye kavuştu. Lezzeti ise her daim aynı.. Sosu soğurken keki fırına atıvericeksiniz, çıkınca iki sevgiliyi buluşturacaksınız. Kavuşmaları onlar kadar sizi de mutlu edecek. Deneyin, güzel komşularınız varsa akşamüstü çayında beraber paylaşın, komşuluk çok güzel ve önemli birşey, yeri geldiğinde annenizden daha çabuk yetişip size derman olabilen komşularınız varsa çok şanslısınız. Bunu kutlamalısınız. Buyrun mutfağa;

Malzemeler:
3 yumurta
7 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
7 yemek kaşığı un
1 pkt kabartma tozu

Sosu için:
2 portakal kabuğu rendesi
2 portakalın suyu(1 su bardağına yakın portakal suyu oluyor)
6 yemek kaşığı toz şeker
1 dolu tatlı kaşığı mısır nişastası( 3 tatlı kaşığı suyla ezin)

Yapılışı:
Öncelikle sosu hazırlıyoruz. Portakal kabuğu rendelerini üzerini biraz geçecek suyla 1 taşım kaynatıp bu acı suyu tel süzgüyle süzerek atıyoruz. Suyu süzülmüş portakal kabuğu rendesinin üzerine portakal suyunu ve şekeri koyup bir taşım daha kaynatıyoruz. Suyla ezilmiş nişastayı da ekleyerek kıvamlanana kadar pişiriyoruz. Kıvamlı ama hafif akışkan bir sosumuz oluyor. Sosu soğumaya bırakıyoruz.
Kek için önce yumurtalar ve şekeri iyice çırpıyoruz. Sıvıyağı koyup yine çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu birlikte eleyip düşük hızda karıştırıyoruz. Elle de biraz karıştırıp havalandırıyoruz. 
İster 22 cm'lik kelepçeli kalıpta bütün olarak, ister muffin kağıtlarına paylaştırarak 170 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dk pişiriyoruz. Fırınınız daha çabuk pişirebilir, daima takipte kalın.
Sıcak kekin üzerine soğuk sosu güzelce yayıyoruz, ister ılık ister soğuk tüketebilirsiniz, her haliyle muhteşem. Sonrasında dolapta tutmak iyi olur, tabi kalırsa :)
Kek kokulu evleriniz, güzel komşularla şenlensin :)

7 yorum:

  1. Portakal peltesi tek başına hiçbir şeye değişilmez bir tatlıdır benim için Betülcüm. Kaldı ki bir de keke monteli bu haline sanırım hiç hayır diyemeyeceğim:)) Ellerine sağlık ablacım. Kuzucuğa da öpücükler..

    YanıtlaSil
  2. Aynen katılıyorum sana ablacım, hayatın tatlı kaçamakları iyi ki var :) Öperim tabi, biz de seni öpüyoruz. Yakın olsaydık da şu keklerle çaydanlığın dibini görseydik :)

    YanıtlaSil
  3. Bende portakal peltesine bayılanlardanım:))Portakal keke çok yakışan bir tat.. görüntü nefiss ellerine sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim, aynen portakal müthiş yakışıyor keke, umarım siz de dener ve beğenirsiniz :)

    YanıtlaSil
  5. ben yedim bu kekten. evet çok lezzetli. Betty bu işi biliyor.

    YanıtlaSil
  6. Afiyet olsunnn :) beğenmene çok sevindim, senin turtan da lezizdi :)

    YanıtlaSil
  7. ayy ben bu keki yedim...hımmm yummy

    YanıtlaSil