15 Mart 2013 Cuma

Ricottalı Kurabiye

Başlığı okuyunca pek havalı geliyor öyle değil mi? Oysa ki bildiğiniz anam babam usulü lor kurabiyesinin türk işi ricottayla denenmişi :)  Peynir yemeyen evlatçım lor kurabiyesine, cheesecake'e bayılıyor. Markette Ekici markasıyla ricotta'yı hem de uygun fiyatla görünce hemen kurabiye ve cheesecake olarak değerlendirmeye karar verdim. Yani bir ricotta uzmanı değilim neticede ama tadı fena değil söylemiş olayım. Cheesecake henüz denenmedi, yapar yapmaz koyacağım. Her zaman yaptığım ölçünün yarısını yaparak denedim ki olur da kötü sonuçlanırsa fazla malzeme ziyan olmasın ( emin olmadığımda hep uyguladığım taktik). Ama gayet güzel sonuçlandı, tam ölçü de deneyebilirsiniz. Ama aşağıda vereceğim ölçüyle bile 1 tepsi kurabiye elde ettim. Tabi kurabiyelerin boyutları normalden biraz daha küçük. Ceviz kadar diyebilirim. Hadi bakalım biraz kurabiye kokusu sarsın etrafı...

Malzemeler:
125 gr ricotta
1/2 su bardağı toz şeker
1 yumurta ( sarısı içine, beyazı üstüne)
50 gr yumuşak tereyağı veya margarin
1,5 su bardağı un
1/2 pkt kabartma tozu

Yapılışı:
Yumurta sarısıyla şekeri mikserle çırpıyoruz. Yağı ilave edip tekrar çırpıyoruz. Ricotta'yı da ekleyerek iyice çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu beraber ilave ederek düşük hızda karıştırıyoruz. Artık elimizle toparlama zamanı geldi, çok yapışıyorsa hamurunuz hafif un ilave edebilirsiniz ama toparlanacak bir hamur elde etmeniz yeterli, yoksa sert kurabiyeleriniz olur.

Ceviz büyüklüğünde topcuklar yapıp onları önce yumurta beyazına ardından toz şekere bulama görevini asistanımıza devredip 180 derecede ısıtılmış fırında çok kızartmadan pişiriyoruz. Küçük oldukları için benimkiler 11 dk gibi bir sürede pişiverdiler.

* daha çok kurabiye elde etmek isterseniz lütfen ölçüyü 2 katına çıkarın. O zaman 2 yumurta kullanacaksınız ve yine 1'inin beyazını üstüne ayırıp kalanı hamura katacaksınız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder