27 Mart 2013 Çarşamba

Kayseri Yağlaması

Eveeet, yapması biraz el oyalayıcı, eveeet çok kalorili ama Kayseri Yağlaması için hepsine değer doğrusu. Çok becerikli tüm yağlama ustası hanımların affına sığınarak kendimce tarif etmek isterim yağlamayı :) Tüm kalabalık sofraların baş tacı, misafire yapılan en gözde ikram( mantıdan sonra tabi), resmen belli aralıklarla aş erilen bir yemek. 
Biz öğrenci evlerimizdeki kısıtlı imkanlarımızla bile çok kereler yapıp paylaşmışızdır güzel dostlarımla üniversite yıllarımızda. Ahh geri gelmeyen o zaman yok mu, neyse, bu sulara şimdi dalmayalım :)
Temel olarak az mayalı yumuşak bir hamurdan yapılmış lavaş ve hafif sulu bir kıymalı harcın buluşması olan bu enfes lezzet, üzerine dökülen sarımsaklı yoğurtla adeta taçlanır.
Hamuru yoğururken içine kattığımız zeytinyağı beni hep gülümsetir, çünkü güzel anneme ne zaman bugün yağlama yapıcam desem "hamura zeytinyağı koymayı unutma" der. Bunu yaptığımızda hamur dişimizle kavga etmiyormuş :) Ve hamurumu oluşturmaya başladığımda elim zeytinyağına uzandığında annemin sesi çınlar kulaklarımda, onun kadar lezzetli yapamıyorum henüz ama en azından hamura zeytinyağı koymayı unutmuyorum :)
Benim yaptığım ölçüyle yaptığınızda 12 adet lavaş yada Kayseri deyişiyle şebit elde ediyorsunuz, bu da 3-4 kişiyi rahatlıkla doyurur. Hamurları yemek tabağı büyüklüğünde açıp elektrikli sac ya da yağsız olarak teflon tavada pişiriyoruz. Bu durumda teflon tavanıza sığacak kadar açın. 24 cm'lik bir tava tamamdır zannımca.
Haydi bakalım kolları sıvayalım, güzel bir lezzet için biraz mutfağımızı dağıtalım :)

Malzemeler:
Hamur için:
4,5 su bardağı un
1 dolu tatlı kaşığı toz maya
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su( unun cinsine göre değişebilir, siz dikkatli ekleyin. Az gelirse azar azar eklemeye devam edin)

Yapılışı: 
Unu toz mayayla harmanlıyoruz. Sonrasında zeytinyağı, tuz ve su ilavesiyle elimize yapışmayan, yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzerini kapatıp ılık bir yerde minimum 1 saat dinlendiriyoruz. ( güzel dinlenmiş hamur rahat açılır). 
Sonrasında mandalina büyüklüğünde bezeler hazırlayıp üzerlerine un serperek tabak 
büyüklüğünde açıyoruz. Aşırı ince ya da çok kalın olmayacak şekilde açmalıyız.

Yağsız tava yada elektrikli sac kullanarak hamurlarımızı arkalı önlü yakmadan pişiriyoruz.
Pişirdiğimiz hamurları mutlaka anne usulü temiz mutfak bezine sarıyoruz, üstü kapalı muhafaza ediyoruz.

İç harcı:
400-450 gr kıyma
2 orta boy soğan (küçücük doğranmış)
2-3 ince doğranmış yeşil biber
2-3 rendelenmiş domates yada ona denk gelecek domates sosu
1 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su
İnce kıyılmış birkaç dal maydanoz
Tuz

Yapılışı:
Önce kıymayı az zeytinyağında kuvvetli ateşte biraz çeviriyoruz. Soğan ve biberleri ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Domates ve salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar tekrar pişiriyoruz. 2 bardak suyu ekleyip altını en kısığa getirerek harcın lezzetinin iyice bütünleşmesi için pişmeye bırakıyoruz. En son aşamada ince kıyılmış maydanozları atıyoruz. -Tuzu damak zevkimize göre ayarlayalım.-

*Derince bir fırın kabına yada bir tepsiye  önce bir lavaş/ şebit koyuyoruz, üzerine harç malzemesini güzelce yayıyoruz, üzerine yeniden bir lavaş koyuyoruz ve yeniden harç malzemesini yayıyoruz. Tüm malzememiz bitene kadar bu işleme devam ediyoruz, en üstteki lavaşımız da dahil olmak üzere hepsini üstüste yağlıyoruz.
Yağlamayı 4'e kesip, sarımsaklı yoğurt, pulbiber ve isterseniz maydanoz eşliğinde servis 
ediyoruz.

* Siz daha fazla yapmak isterseniz 15 taneden fazlasını üstüste yağlamayın derim, çok hamur olmasın.
* Sulu bir harcımız olsa da vıcık vıcık bir yağlama istemeyiz, yeterince malzeme koymanız yeterli, her yerini ıslatmak için çabalamayın, üstüste birbirlerini yumuşatıyorlar.
* Yağlama işlemi bitince 2 dk sonra bile servis edicek olsanız üstünü azıcık kapatın, annemin taktiklerinden biri daha :)  Yumuşacık oluyorlar.
* Benden bu kadar, bir mutfak acemisinin elinden yağlama bu kadar oluyo, gerisi sizin maharetinize kalmış. Aman hamura zeytinyağı koymayı unutmayın :))))


1 yorum:

  1. yummy yummy...öğrencilik yıllarımızdaki becerinle bize tattırdığın lezzet...akşam oldu, işten çıkacağım birazdan sonra da kursum var. bu yapılır mı bana, yazık değil mi ilkayaaa

    YanıtlaSil