31 Mart 2013 Pazar

Canım yemek yapmak istemiyor yemeği ve Caaanım limonata :)

Umarım resme bakıp fazla umutlanmadınız. Canı yemek yapmak istemeyen bir kadın ne pişirir? Tabi ki makarnaaaa... Herşey mi yakışır yahu şu makarnaya? Olmasaydı ne yapardık düşünmek bile istemiyorum. Samimi dostlarınızla bir öğünü rahatlıkla şölene çevirir bu makarna. Bana bugün böyle estiler, elbette hepimiz yapıyoruz, biliyoruz. Kısıtlı vakitlerde sofralarını da yetiştiren dostlarıma bir fikir olması açısından paylaşmak istedim. Bütün gün bir türlü yeterince eğlenemediğini düşünen kuzumu oradan oraya gezdirip gelince bana ince sızısıyla hüzünlü bir melodi çalan ayaklarımı mutfağa sürükleyerek anca bunu yapabildim. Sonra hiçbirşeyi unutmayan kuzucuk en tatlı sesiyle " aaa limonata yapıcaktık anne, sabah söz vermiştin" dedi. Siz siz olun, kafanız tamamen ayılmadan söz vermeyin :) Benim için verilmiş söz derhal yerine getirilmelidir. Bu vesileyle artık tatlı tatlı şehrimize teşrif etmiş olan bahar'a, sonrasında bizi bekleyen, çok özlediğimiz yaz'a  selam olsun diyerek miss gibi bir limonata yaptık. Bu güzel limonata tarifi için yine maharetli komşularımdan Feriha Ablacığıma teşekkür ediyorum.
Bir de alman pastası vardır ki onun, olayyy. En kısa zamanda paylaşırım inşallah...

Makarna malzemeleri:
1/2 pkt spagetti
220 gr kıyma
1 küçük soğan
Sarı, turuncu ve kırmızı yarımşar ince kıyılmış renkli biber
2 tane rondodan geçirilmiş domates
1 yemek kaşığı salça
1/2 çay bardağına yakın makarna suyu

Yapılışı:
Öncelikle kıymayı biraz zeytinyağında kavuruyoruz. Sonra arpacık soğandan az büyük, küçücük doğranmış soğanı ekliyoruz. Bir süre kavrulduktan sonra biberleri koyuyoruz. Çok öldürmeden biraz kavurup domates ve salçayı ekliyoruz. Bu sırada makarnalarımızı da kaynar tuzlu suya bırakalım. Suya makarnanın nişastası geçtikten sonra kıymalı sosa yaklaşık yarım küçük çay bardağı makarna suyu ekleyelim. Tv'de Jamie Oliver'in programında gördüğümden beri uyguladığım bu yöntem, hemen hemen her makarna sosuna hem güzel bir lezzet katıyor hem de sosumuzu güzel bir kıvama kavuşturuyor.
Damak zevkimize göre haşladığımız makarnayı yine biraz zeytinyağında çevirelim. Bu aşamadan sonra ister sosla makarnayı güzelce karıştırın. İster benim yaptığım gibi; makarnayı servis tabağına alıp ortasını hafif çukurlaştırarak bu çukura kıymalı sosu koyup, kenarlarına sarımsaklı yoğurt gezdirip, üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Minik 
küpler halinde kızarttığım patatesleri de biraz serpiştirdim niye bilmem?! 

Limonata malzemeleri:
5 kalın kabuklu limon
1 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su

Yapılışı:
Öncelikle limonların kabuklarını güzelce rendeleyelim. 2 yemek kaşığı şeker serpip elimizle güzelce mıncıklayalım. Limonların sularını da sıkalım. Limon suyunu da limon kabuğu rendelerine ilave edelim. Şekeri de koyup önce güzelce karıştıralım. Şeker eriyince kalan posalı kabukları da bu karışıma ekleyip 2-3 saat arada karıştırarak bekletelim. Sonrasında bu karışımı süzgeçten geçirelim, ellerimizi de kabukları güzelce sıkmak için kullanmaktan çekinmeyelim. Bu karışıma 3,5 bardak soğuk su ilave edip limonatamızı hazırlayalım. ( Bu aşamada isterseniz suyu eklemeden elde ettiğiniz limonata konsantresini dilediğiniz zaman su ekleyip tüketmek üzere dolaba koyabilirsiniz)
Su eklemeyi tercih ettiyseniz lütfen damak zevkinize göre tadarak bu eklemeyi yapın, çünkü kimi insan şekerli, kimisi daha az tatlı limonata tercih ediyor. 
Bizim yaptığımız gibi nane yaprakları ve çilekle süsleyip afiyetle için..

* Mevsim ne olursa olsun sizin modunuz hep baharda olsun :))



2 yorum: