22 Mart 2013 Cuma

Pofuduk Açma

Yumuşacık, çabucak toparlanan bir hamur, evi saran enfess kokusu. İlk ısırıktaki o pofuduk yumuşaklık... Daha ne anlatsam bilmem ki, kendisi başlı başına mutluluk sebebi.. Çok zaman bekleme zamanlarından çalıp aceleye getirip atsam da fırına, asla mahcup etmedi beni. Tarif klubem.blogspot.com 'dan. Pınar hanım sağolun, hayatıma muhteşem bir açma soktunuz, yıllardır severek pişiriyorum.
Siz siz olun, yine de bekleme sürelerine uymaya gayret edin. Bu tarifin beklemekten gayrı bir zorluğu da yok bilesiniz...

Malzemeler:
1 pkt yaş maya( ben yıllardır dr oetker kuru maya ile yapıyorum)
4 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağı kullanıyorum)
Aldığı kadar un( benimki 5,5 su bardağı aldı)

Üzerine:
1 yumurta sarısı, susam
( artan yumurta beyazını ister hamura ilave edin, ister beze yapın)

Yapılışı:
Mayayı şekerle birlikte sütün içinde bekletiyoruz. Hafif köpürene ve çözülene kadar. Sonra su, sıvıyağ, tuzu ekliyoruz. Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde ediyoruz. Üzerini örterek 1 saat mayalandırıyoruz.
Sonra cevizden biraz büyük parçalar alıp elimizde çubuk haline getiriyoruz. Bir ucunu kendimize doğru, diğer ucunu ters yönde burarak açma kıvrımlarını elde ediyoruz. Ve uçları birleştirip bir halka oluşturuyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak diziyoruz. 1 saat daha mayalandırıyoruz.( istersek 50 derecede ısıtılmış fırında) Bu aşamada iyice kabaracaklar, şekilleri muntazam değil diye üzülmeyin, toparlayacak. Hamurlarımızı söndürmeden yumuşak bir şekilde yumurta sarısını sürüp susam serpiyoruz. 180-190 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

* Açma açma, söyle bana; senden pofuduğu var mı dünyada? 

2 yorum:

  1. Betülcüm; bu tip hamurişlerinde genellikle yoğun margarin olur. Seninkinin margarinsiz oluşu çok güzel.. Deneneceklerim arasına girdi bile :)) Ellerine sağlık ablacım. Prensesi öp benim için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ablacım, çok da kolay bir hamur. Çok teşekkür ederim, umarım sen de beğenirsin yapınca. Biz de seni çook öpüyoruuzzz...

      Sil