6 Mart 2013 Çarşamba

Limonlu vişneli kekcikler ve Ayçekirdekli kıtır

Ben galiba mutfaktan ayrı kalamıyorum. Yanımda artık 7 yaşına yaklaşan muhteşem bir asistan da olunca ne tarifler korkutuyor gözümü ne yeni toparlayıp mis gibi temizlediğim mutfağı yeniden dağıtmak...
Biz kek sever bir anne-kızız, evimizde her daim atıştırmalıklar bulunsun, zevkle tüketilsin isteriz, hele de paylaşacak dostlar olduktan sonra değmeyin keyfimize...
Bu kekler canım ne zaman pratik bişeyler yapmak istese elde çırpılıp fazla efor istememesinden mütevellit hep ilk tercihim olan muffin tarifinin yarım ölçüsünden oluşuyor. Sanırım bu kekleri sokmadığım şekil kalmadı :) Siz fotoğraflarda öyle göründüklerine bakmayın; miniminnacık, tek lokmalık pofuduk kekcikler onlar.
Sanırım 30 tane kadar çıktılar, çünkü çıkar çıkmaz yana yana kaç tane yuvarladık hatırlamıyorum. Öyle kolayca oluveriyorlar ki insan sırf evini o mutluluk kokusuyla doldurmak için bile 2 dakikada geçer başına : )
Ayçekirdekli kıtırlara gelince; tarifi www.sibelinkahvesi.com'da gördüğüm an vuruldum ve derhal denenecekler listesine aldım. 1-2 ufak değişiklik dışında tarife sadık kaldım ve muhteşem bir sonuç elde ettim, çook teşekkür ediyorum Sibel hanıma tarif için.
Çocuklarınız krakerler yerine ev yapımı bu kıtırları yesin sizin de içiniz birazcık rahat etsin :)
Tarifteki kepekli unu evde olmaması nedeniyle kullanamadım. Üzerine yumurta beyazı sürmek için 1 yumurtayı gece gece heba etmeye de içim elvermedi ( olur böyle arada bana, takılmayın siz :)) Onun yerine azıcık su ve zeytinyağı karışımı yapıp üzerlerine onu sürüverdim, oldu zannımca. Siz isterseniz aynen tarifi uygulayın, kepekli unla rengi daha güzel olacaktır. Eveeet bu kadar laftan sonra buyrun tarifler :

Limonlu-vişneli kekcikler:

1 yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 türk kahve fincanı mısırözü ( ben zeytinyağı kullandım)
1/2 çay bardağı süt
3/4 su bardağı un
1/2 pkt kabartma tozu
1 limonun kabuğunun rendesi
Dondurulmuş vişne

Yumurta ve şekeri elde birazcık çırpıyoruz. Sıvıları ekleyip azıcık daha karıştırıyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip limon kabuğu rendesiyle karıştırıyoruz.
Mini kek kalıplarına üstten biraz boşluk bırakarak kaşıkla paylaştırıyoruz. Dondurulmuş vişneleri tam ortadan 2'ye kesiyoruz. Her bir kekin tam ortasına bu yarım vişnelerden yerleştiriyoruz. 170-180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Çok çabuk pişiyorlar aman dikkat.

Ayçekirdekli kıtır:

1 su bardağı un
1/2 su bardağı kepekli un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
4 çorba kaşığı küp küp kesilmiş yumuşak tereyağı
4 çorba kaşığı süt
1 tatlı kaşığı limon suyu


Üzeri:
1 yumurta akı
Susam, çörekotu, ayçekirdeği

Un, kabartma tozu, tuz ve şekeri bir kaba eliyoruz. Süt, limon suyu ve tereyağını ekliyoruz. Parmak uçlarımızla yoğuruyoruz. Hamur kuruysa süt, cıvıksa un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.
Merdaneyle incecik açıp ister kare kare kesiyoruz ister benim yaptığım gibi kalıplarla şekillendiriyoruz. Yumurta akını hafifçe çırparak sürüyoruz, üzerine susam, çörekotu, ayçekirdeği serpiştiriyouz. 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dk pişiriyoruz.

*yumurtanıza kıyamazsanız çözüm yukarda :)




4 yorum:

  1. Betülcümmmm, ablacım bloğun hayırlı olsun inşallah.. Prensesinle nice güzel tarifler diliyorum sana.. Kekçikleriniz nefis olmuş, ellerinize sağlık, afiyet de olsun tabii:) Bu arada tarifinin simge fotoğrafını, tarife ilk girdiğinde hemen yükle ki girince ilk o görünsün. Çok daha hoş ve etkili olur (şekil 1a: Benimkiler:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım çok teşekkür ederim :) çook öğreneceğim şey var daha senden :) teşekkür ederim hemen dikkate alıyorum bunu. Çook öpüyorum seni..

      Sil
  2. Işte yıllardır bekledigim, evrene kuantumlayip gönderdiğim dilek kabul oldu. Bettynin yemek tarifi defteri ... Artık fotokopi cektirmeme gerek yok. Çok şansliyim çok.

    YanıtlaSil
  3. Ben şanslıyım asıl senin gibi bir dostum olduğu için. Senin verdiğin cesarettir burada olma sebebim.. Sağolasın ... Varolasın...

    YanıtlaSil