1 Mart 2013 Cuma

Bizim evin pizzası





Bu pizza yiyen herkesin bayıldığı bir pizzadır. Tek dezavantajı vardır; bir daha eve pizza sipariş edemezsiniz, 2 dilimiyle tıka basa doyurur, yaparken çocuklarla eğlenmesi de cabası.
Tarifi 2 ayrı yemek kitabından derleyerek bizim evin pizzası haline getirdim, hamurun tarifi Elif Korkmazel'in Elif'in Yemek Notları adlı kitabından, sosun tarifi ise Oktay Ustanın kitabından.
Bizim evde çok karışık lezzetler terrcih edilmediği için son derece sade bir karışımı var ama siz dilediğiniz malzemeyi eklemekte özgürsünüz. Hamur sizi asla yormayacak son derece başarılı bir hamur, sos ise hamura gereken nem desteğini sağlıyor. Pizza yaparken daima şöyle bir işbirliği yaparız kuzuyla; ben hamuru açarım, o süsler. Bu hamurdan dilerseniz orta boy iki pizza, dilerseniz mini pizzalar yapabilirsiniz. Her iki durumda da çocuklara düşen eğlenceli kısımları atlamayın derim. Dışarda bayıla bayıla yediğimiz herşeyin alasını evde de yapabiliriz. Bunun yolunun geçtiği yere gidelim hadi, mutfaktayız:

Hamur malzemeleri:
4 su bardağı un
1 pkt maya ( ben dr oetker kuru maya kullanıyorum)
2 çay kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı ılık su
Tuz

Un ve mayayı karıştırıp diğer malzemeleri ekleyerek elimize yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Güzelce ve sevgiyle yoğuruyoruz. Üstü kapalı olarak 45 dk mayalandırıyoruz.( bu iş için tupperware'in hamur kapları son derece başarılı, tavsiye ederim)

Sos malzemeleri:
2 adet domates( rendeleyebilir veya rondodan geçirebilirsiniz) yada yaz domatesleriyle hazırladığımız domates sosundan zevkinize göre bir miktar diyebilirim.
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Arzuya göre 1 tatlı kaşığı kekik ve fesleğen ( ben koymadım)

Tüm sos malzemesini elde çırpıyoruz.

Hamuru 2 parçaya ayırıyoruz, 2 orta boy pizzamız oluyor. İnce veya kalın olarak damak zevkinize göre açabilirsiniz. Hamura önce sosu güzelce sürüyoruz, sonra rende kaşar, dil peyniri veya mozarella'yı serpiştiriyoruz. Ve tabi dilediğimiz diğer malzemeleri. Yağlı kağıt serip hafif unladığımız tepside veya pizza tepsisinde, 180-190 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Çabuk pişecektir, çok fazla kaderine terketmeyin derim. 


Üstünü süslemek ve hamuru açmak çocuklar için son derece eğlenceli oluyor, onu da bu zevke katın :))

3 yorum:

  1. Bugün iftara yaptım bu pizza yı eşim çok severek yedi ellerine sağlık tarifin için.Tuba

    YanıtlaSil