19 Mayıs 2013 Pazar

Terbiyeli, İyi Aile Evladı Sulu Köfte



Çorba sadece bir kış yemeği midir? Bence değildir. Yazın da kimi zaman aradığımız bir besindir. Sanki sulu sulu olduğu için içimizi yıkar. Köfteye zaten bayılmayan yok, eee çorbayla köftenin birleşimine kim hayır diyebilir? Hele de böyle akıllı, uslu, terbiyeliyse :) Buna neden terbiye deniyor acaba? Böyle tuhaf şeyleri de merak ederim ben işte. Ama süper teknolojik google'a sorunca ne kadar terbiyeli tarif varsa anca onları sıralıyor. Bu yüzden kitapların saltanatı asla bitmeyecek, tüm hikayeler orada yaşamaya devam edecek, yaşasınn!!! Benim ölçüler genelde 2-3 kişilik oluyor, yaparken bunu dikkate alırsanız sevinirim. Hepimiz de bir şekilde yapıyoruz bu çorbayı; ama salçalı, ama yumurtalı... Hepsi de enfes oluyor. Ben kıyma da protein olduğu için genelde yumurta terbiyesi kullanmıyorum. Çorbalarımı da boş su olarak değil daha kıvamlı seviyorum. Patates ve havuçla da bir sebze takviyesi yapıyorum bazen bu tarifte olduğu gibi. Henüz bir mutfak acemisiyken - ki hala kendimi öyle görüyorum- annemi en basit birşeyde bile defalarca arardım. Bilenlere sorma huyumu asla terketmedim ama yapa yapa kendi sevdiğim tadı yakaladığım lezzetleri en azından kimseye sormadan pişirebilir oldum. Buyrun benim usulümce iyi aile evladı bir çorba yapalım:

Malzemeler:
250 gr kıyma
1 küçük boy rendelenmiş soğan
1,5 yemek kaşığı pilavlık bulgur
Tuz, karabiber
1 küçük patates ( minik küpler halinde doğranmış)
1 küçük havuç ( minik küpler halinde doğranmış)
1 lt su
Terbiyesi için:
2 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı:
Öncelikle kıymamızı soğan, bulgur ve baharat ilavesiyle yoğuruyoruz. Elimizi ıslatarak unlanmış bir tepsiye fındık büyüklüğünde minik köfteler yuvarlıyoruz. Patates ve havucu ister haşlayın, ister biraz sıvı yağda üzeri kapalı olarak pişirerek kızartmadan kızartma tadı yakalayın ( ben genelde bu yöntemi uyguluyorum), isterseniz de kızartın.
Kaynayan suya köftelerimizi salıyoruz. Köfteler pişmeye başlayınca ( bulgurlar şişmiş olmalı) patates ve havucu ilave ediyoruz. Bu sırada terbiye malzemelerini minik bir çırpma teliyle çırpıyoruz, çorbanın suyundan bir kepçe ekleyerek yeniden çırpıyoruz ve azar azar, bir yandan da çorbamızı karıştırarak ekliyoruz. 5-6 dk da böyle pişirdikten sonra gerekiyorsa tuz ekleyip seviyorsak kıyılmış maydanoz eşliğinde servis ediyoruz.

* Kimi zaman köfteyi bol yoğurtlu suda pişirerek yoğurtlu ve köfteli bir çorba yapıyorum. Yoğurt severseniz öyle de yapabilirsiniz. 

* Mutfaktaki tencerede sadece yemeği değil sevgiyi de kaynattığımızda mutlaka lezzetli birşeyler yiyoruz. Hayat tenceremizde de sadece korkuları, endişeleri, olumsuzlukları değil umudu, neşeyi, kahkahayı, sürprizleri kaynattığımızda daha fazla gülümsediğimiz anıları biriktiriyoruz. Ve hep aynı mutlulukla hatırlıyoruz... Seçim tamamen bizim :))

2 yorum:

  1. canım çok güzel gözüküyor bende deniycem ellerine sağlık.Tuba

    YanıtlaSil
  2. Kolay gelsin şimdiden canıım, Damlişkoma da afiyetler olsun.

    YanıtlaSil