20 Mayıs 2013 Pazartesi

Yoğrulmayan Hayvanlı Pişi



Bütün gece uyumayan bir anne ne yapar? Yatar uyur di mi? Bense günü karşılayıp güzel bir kahvaltı sofrası hazırladım. Sofranın baş tacı bu nefis Hayvanlı Pişilerdi. Adının "hayvanlı" olması elbette kızımın marifeti, yani içinde hayvan filan yok :) Bu tarifi birkaç yıl önce televizyonda Gülhan Kara yapmıştı. Not edip hemen denemiştim çünkü ellerinizi bile kirletmeden pişi yapıyordunuz. Kendilerinin asıl ismi Ev Lokması, tuzlu bir lokma ama. Öyle kolay ki yapması, hiç pişi denemediyseniz artık bahaneniz kalmadı. Çünkü hamur yoğurmayacaksınız. Hazırladığınız güzel karışımı kaşıkla kızgın yağa dökeceksiniz ve her biri ayrı ayrı şekillere dönüşecek. Bizimkiler hayvanat bahçesi gibiler her daim. Ördekler, yengeçler, kuşlar, köpekler... Kızım söyleyeli beri dikkat ediyorum harbi benziyorlar. Bakalım sizler nelere benzeteceksiniz... Gerçekten kızgın yağa dökerseniz asla içine yağ çekmediklerini göreceksiniz, sünger gibi olacaklar. Soğuk haliyle bile yeniyor, aynı gün içinde tabi. Ama kalmayacağından emin olabilirsiniz. 
Üniversite yıllarımdan beri -kadir gecelerini saymazsak- tüm geceyi uyumadan geçirdiğim olmamıştı, enteresan bir şekilde hiç uyumadım. Ama enerjim de yerinde, günün ilerleyen saatlerinde durum ne olur bilemiyorum ama günü, güneşi karşılamak müthiş bir duygu. Günün en güzel kısmını hep ıskalıyoruz, havadaki huzur, yavaş yavaş yükselen kuş sesleri, 
o tatlı serinlik... Bana çok iyi geldi, ee sonrası da bu güzel kahvaltıya ulaştı, daha ne olsun? Varsın bir gececik uykusuz kalayım... 
Hadi gelelim bakalım nasıl yapıcaz elimizi kirletmeden pişiler mişiler görelim :)

Malzemeler:
3 dolu çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı kaynar su
2 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
2,5 su bardağı un
1 silme tatlı kaşığı tuz
Kızartmak için bol sıvıyağ

Yapılışı:
Yoğurt ve kaynar suyu el çırpıcısıyla çırpıyoruz ( mikserle değil), merak etmeyin yoğurt kesilmiyor. Sonra yumurtaları ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Diğer malzemeleri de ekliyoruz ve karıştırıyoruz. İlk anda katı gibi görünecek, çırptıkça daha cıvık bir görünüme kavuşacak. Sakız gibi uzayacak. Sakın hamurun normal pişilere nazaran daha cıvık olan kıvamı sizi yanıltmasın ve un ilavesi yapmayın. Ölçülere tam uymak gerekiyor, sonra pişileriniz değil tahtalarınız olur. Cıvık derken su gibi bir kıvamı kastetmiyorum elbette, kaşıkla uzayarak dökülecek bir kıvam olmalı, krepten daha koyu...
Sonrasında vaktimiz varsa 15 dk dinlendiriyoruz, yoksa hemen de pişirebiliriz. Kızdırılmış sıvıyağa hamurdan 1'er çorba kaşığı döküyoruz, onlar kabardıkça şekilden şekile giriyor... Her tarafını güzelce kızarttıktan sonra bekletmeden servis yapıyoruz. Tatlıyla da tuzluyla da uyumlu bir tadı var...
*Yağı ilk başta iyice kızdırıyorum, sonrasında ocağın alevini açıktan orta ateşe düşürüyorum, böylece içleri de güzelce pişmiş oluyor. 
*Karışıma tuzu en son ekliyoruz.

*Ara sıra günü karşılamak, karanlığın hep aydınlığa kavuştuğunu ve bu sürecin oldukça büyülü olduğunu gözlemlemek ruha iyi geliyormuş... Güzel bir sabaha ulaşabildiğimiz her yeni gün'e şükürler olsun... İyi haftalar...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder