24 Mayıs 2013 Cuma

Ekmek Makinesinde Bir Tombik Ekmek



İlk aldığım günlerde bir heves her gün kullandığım ekmek makinem dolaptaki köşesinde uzuuuun bir dinlenmenin ardından küllerinden doğdu. Bunda elbette hamura dokunup onu ellerimle şekillendirme arzumun da büyük payı var. Lakin gece vakti sabaha ekmeğimiz olmadığını farkedince ve hamurun başında beklemek için oldukça uykulu olmam münasebetiyle ekmek makinem sahneye çıktı. Kızım için oldukça enteresan bir süreç oldu bu, çünkü makineye tüm malzemeleri öylece koyup sabah oradan kocaman bir ekmek almamız onu hayrete düşürdü. Şu an onun gözünde en havalı mutfak aletimiz kesinlikle kendisi. Artık anne ne tür ekmekler yapabiliyo? Çiçek ekmek de yapabiliyo mu? Ya foccacia? Soruları peş peşe geliyor. Bunları yapabilmek için hala bana ihtiyaç duyuyor olması karizmasını biraz çizse de hamur yoğurup mayalayabilmesi, kek pişirebilmesi tekrar saygısını kazanmasını sağladı. Yani sözün kısası, ekmek makinesi bence iyi bir mutfak aleti. Her sabah miss gibi ekmek kokusuna elinizi bile değdirmeden ulaşabilmeniz inanılmaz bir pratiklik sağlıyor hayatımız için. Tereddütleriniz varsa ben kesinlikle tavsiye ederim. Yine de tüm ekmekleri elde de yapabiliriz yani çok büyük bir kayıp sayılmaz. Sanırım makinede yaptığımız ekmeklerin tek kusuru biraz sert olan kabuğu olabilir. Buna kendimce şöyle bir çözüm buldum: Sıcak ekmeği bir mutfak bezine güzelce sardıktan sonra temiz bir poşete koyup bekletmek. Böylece kabuğu da yumuşacık oluyor. Artık gerisi size kalmış...
Tarif Binnur Akhun Önen'in "Taze Ekmekler Sıcak Öyküler" kitabından.

Malzemeler:
1 cup su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
3 cup un
2 çay kaşığı aktif kuru maya ( pakmayanınkini kullandım)

Yapılışı:
Malzemeleri buradaki sırayla ekmek makinesine koyuyoruz. Mayanın tuz ve suyla erken temas etmemesi özellikle geceden sabah için programlıyorsanız önemli.
Temel ekmek ayarında pişiriyoruz. İşte bu kadar.

*Bu kadar kısacık anlatımı olan bir tarif vermemiştim sanırım. Sağladığı konfor öyle kıymetli ki bu kolaylık da cabası. Tertemiz, içinde ne olduğunu bildiğiniz sıcacık bir ekmeği yemek ve en kıymetlinize içiniz rahat yedirmek harika bir duygu. 

*Hayatımızı kolaylaştıran tüm bu makineleri bizlere kazandıran tüm dehalara selam olsun. Allahaşkına tüm evi de kendi temizleyebilen bir makine icat edin :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder