11 Nisan 2014 Cuma

Kolay Yassı Ekmek



Görüntüsü bazlamayı andırsa da içinde maya olmadığı için çok çok pratik. Hatta yoğurma süresi bile o kadar kısa ki çayı demleyene kadar kahvaltıya yetiştirebilirsiniz. Tarif Jamie Oliver'ın. Mutfakta çocuklarla beraber yapmaya çok müsait. Hatta hamuru yapıp verin onlar açsınlar. Biz ne vakit kızımla bunu yapsak anne hadi şimdi televizyondayız ona göre anlat diyor. Öyle sevimli hallere bürünüyor ki televizyonda olduğumuzu unutup arada öpücüklere boğuveriyorum onu. Tabi hemen fırçayı yiyorum anneeeee televizyondayıızzz!!! Çok özür dilerim sevgili seyirciler bu tatlılığa karşı koymak pek kolay değil :) Anne kız eninde sonunda yemek programı yapacaz galiba. Mutfaktaki her beraberliğimizde adeta çekim modundayız, bu bir işaret mi acaba? 

Malzemeler:
350 gr kabaran un ( Dr Oetker sade kekun kullandım, yoksa şart değil, normal un kullanın)
350 gr doğal yoğurt
1 çay kaşığı kabartma tozu
Deniz tuzu
Açmak için ekstra un

Yapılışı:
Tüm malzemeyi sadece biraraya gelene dek yoğuruyoruz. Geleneksel ekmek gibi uzun yoğurma gerekmiyor. Sonra hafif unlanmış bir kaba alarak üzerini örtüp biraz bekliyoruz. (Bu bekleme süresinde merdanenizi, açmak için gereken unu vs hazırlayıp tavanızı kısık ateşte ısıtmaya başlayabilirsiniz. Hepi topu 3-5 dk'dan bahsediyoruz.)
Hamuru 2 parçaya bölüyoruz. Her bir parçayı da 6 küçük bezeye ayırıyoruz ( golf topu boyutunda)
Ben bazen 200 gr un 200 gr yoğurt ölçüsüyle yapıyorum ve 8 ekmek elde ediyorum. Bu ölçülerle 12 ekmeğimiz oluyor.
Bezeyi hafif düzleştirip unlu zeminde merdaneyle açıyoruz. (2-3 mm kalınlığında). Bıçakla her hamura 6 çizgi çiziyoruz. İsterseniz çizmeyebilirsiniz tabi. 
Sonrasında tavamızın ısısını yükseltiyoruz, ekmeklerimizi kuvvetli ateşte pişiriyoruz, eğer tabanı çizgili bir et tavası kullanırsanız ekmeklerde şık izler elde edersiniz. Ekmeklerimiz böylece hem kabaracak hem izlenmiş olacak. 
Pişen ekmekleri muhakkak temiz bir mutfak bezinin arasına çıkaralım, hem sıcak hem yumuşak kalırlar. Sonrasında sarımsaklı tereyağıyla fırçalabiliriz veya kahvaltı ya da akşam yemeğinde sade olarak tüketebiliriz. Çok yumuşak ve çok lezzetli bir ekmek lütfen bu haftasonu deneyin.

*Kendinden kendine bir yolculuk yapar insan, adına hayat denir. Hayat sevdiklerimizle mutlu olmak için çok fazla seçenek sunuyor aslında, seçip yapmak gerek sadece :) 

2 yorum:

  1. TV kanalları program için senden iyisini mi bulacaklar Betülcüğüm? :)) Neden olmasın.. Ellerine sağlık.. Ben ekmekçi teyzeyim güya ama bak bunu denememişim henüz, mutlaka deniycem ablacım.. Şekerpareyi benim için öp emi :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim ablacıımm :) Sen eminim kendi dokunuşunla daha da güzelleştirirsin bu ekmekleri. Öpmem mi hiç?? Biz de seni çok çok öperiizz...

    YanıtlaSil