17 Mayıs 2013 Cuma

Sütlü Örgü Somun


Evde ekmek yapmanın dayanılmaz hafifliği beni iyiden iyiye sardı. En kötü ihtimalle mini bazlamalar yapıp yine de dışardan ekmek almamaya çalışıyorum. Kuzum öyle zevkle yiyor ki ev ekmeklerini, sırf o mutlu olsun diye bile ellerimi hamura buluyorum. Bu güzel tarif de yine muhteşem ekmeklerin tek adresi 40firinekmek.com 'dan. Bu sitedeki her tarifi gözü kapalı deniyorum ve kaç kez teşekkür ettim bilmiyorum ama bir kez daha teşekkür ediyorum. 
Okuma bayramımızı kutladık kızımın okulunda. Oldukça hummalı bir hazırlık devresinden sonra çok başarılı bir gösteriyle taçlandırdılar başarılarını. Sanki 1. Sınıf'a daha dün başlamış anne kuzuları onlar değilmiş gibi hepsi de son derece profesyonelce kendilerine verilen görevi yerine getirdiler. Bizim nesilde özellikle çok fazla olan topluluk önündeki çekingenlik durumundan onlarda eser yok. Umarım bu özgüvenleri içi dolu bir şekilde tüm hayat boyu devam eder. Benim aklıma okuma bayramından beri takılan ise okumayı bu kadar önemseyip kutlamalarla şenlendiren bir toplumken hangi noktada okumaktan bu denli uzaklaşmış olduğumuz. Hayatımızı kitaplarla renklendirmekten vazgeçince mi böyle karamsarlığa gömüldük acaba? Çocuklarımızı en azından bu duruma düşürmeyelim. Unutmayalım ki çocuk söyleneni değil yapılanı örnek alır. Örnek olmak da bizim asli görevimiz. Bedenlerinin sağlıklı beslenmesi kadar önemli bir konu ruhlarının beslenmesi. Bu hatırlatmadan sonra şimdilik midemiz için yumuşacık bir ekmek tarifine geçelim:

Malzemeler:
3 su bardağı beyaz un
1 çorba kaşığı bal
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
3/4 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kuru maya
50 gr yumuşak tereyağı

Yapılışı:
Un, tuz, bal ve mayayı mikser kabına alıyoruz. Tereyağını ilave edip 1 dk mikserliyoruz. Yumurtayı da ekleyip iyice yedirince sütü ilave ediyoruz. 5 dk mikserle yoğuruyoruz. Oldukça yumuşak bir hamurumuz olacak, yoğurma süresinin sonunda toparlanacak. Üzerini örterek 2-3 saat oda sıcaklığında mayalandırıyoruz. Sonra hamuru 3'e ayırıyoruz. Her bir parçayı tezgahta yuvarlayıp 50 cm uzunluğunda ince rulo haline getiriyoruz. Sonra hepsini yanyana koyup uç kısmından birleştirerek saç örgüsü şeklinde örüyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye alarak ılık bir yerde 45 dk daha bekletiyoruz. 
Sonra üzerine biraz un serpip 180-190 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 25 dk pişiriyoruz. Sonrası sarıp sarmalama ve afiyetle yeme kısmı :)

*Tüm bu aşamaları elde de yapabilirsiniz. O zaman birkaç dakika daha uzun yoğurmalısınız.

*Bu ekmeğe pamuk ekmek de diyebiliriz, o kadar yumuşacık oluyor çünkü.

*Okumak; bilmek için, farkında olmak için, anlamak için şart. Bayram havasında kutladığımız "okuma" günlerimizi hayatımız boyunca unutmayalım, bedenimiz kadar ruhumuzun da beslenmeye ihtiyaç duyduğunu hep hatırımızda tutalım. Dünyayı değiştirebilecek zekaya sahip çocuklarımız neler yapabileceklerinin farkında olsunlar, bu farkı da hepimize yaşatsınlar ...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder