28 Mayıs 2013 Salı

Etli Kuru Fasulye



Dün meksika fasulyesi bugün kuru fasulye napıyosuuun dediğinizi duyar gibiyim. Tam olarak yaz sıcaklarına teslim olmadan bir etli kuru fasulyeyle sezon finali yapmadan olur mu? Her seferinde ayıla bayıla yiyoruz, nasıl muhteşem bir lezzettir bu kuru fasulye... Yanında pilavı, turşusu ve kuru soğanıyla tam bir lezzet şöleni.. Güveçte yada döküm demir tencerede uzuuun süre pişince de muhteşem oluyor ama ben Fissler'de sadece 15 dk pişirerek aynı lezzet ve kıvamı yakalayabiliyorum, üstelik daha vitaminli bir şekilde. Evde çocuk olunca da pişirme yöntemim elbette vitaminini koruyabildiğim şekillerde oluyor. 
Herkes elbette biliyor ailesinin damak zevkine uygun olan kuru fasulyeyi pişirmeyi, ama ben yine de oldukça pratik bir şekilde pişirip lezzetli bir kuru fasulye elde ettiğim için bu şeklini paylaşmak istiyorum. Mutfakla yeni tanışanları da düşünmek lazım öyle değil mi? 
Şunu da belirtmeliyim ki lezzetli kuru fasulyenin ilk adımı doğru ve taze fasulyeyi bulmaktan geçiyor. Kabuk atmayan, içine eski mahsul karıştırılmamış, çabuk pişen fasulye candır. Pişince de enfes olur. Kaymak olur. Haydi tarife:

Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye (geceden soğuk suda ıslatılmış)
1 orta boy küçük doğranmış kuru soğan
50-100 gr zar büyüklüğünde doğranmış dana eti
2 çorba kaşığı domates salçası
1 kabukları soyulup minik küpler halinde doğranmış domates
İsterseniz 1 ince kıyılmış yeşil biber
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı su

Yapılışı:
Kuru fasulyelerin suyunu döküp yeniden üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip 1 taşım kaynatıyoruz. Köpüklerinden arındırıp süzüyoruz. Kızdırılmış yağ karışımında etlerin rengi dönene kadar kavuruyoruz. Soğan ve biberi ekleyip kavurmaya devam 
ediyoruz. Salçayı ekleyip 1-2 dk daha kavuruyoruz. Kuru fasulyeleri ekleyerek 3-4 dk daha kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz. En son domatesleri koyup 1-2 çevirdikten sonra suyunu ve damak zevkimize göre tuzunu ilave edip düdüklü tenceremizin kapağını kapatıyoruz. İşareti çıktıktan sonra 15 dk pişiriyoruz. Sonrasında mümkünse biraz dinlendiriyoruz, dinlenmiş yemek her zaman daha lezzetli oluyor. Servisten önce 1-2 dk ağzı açık olarak kaynatarak üzerinin kaymaklanmasını sağlıyoruz ve afiyetle yiyoruz.
Belirttiğim pişirme süresi Fissler düdüklü tencere için geçerlidir, siz başka bir marka kullanıyorsanız lütfen ona göre pişirin.

*En afilli, en trend yemekleri de pişirsek bu klasik lezzetleri hep arıyor damaklarımız. Hakkıyla yapıldığında da değme yemeklere taş çıkarıyor. Mutfakla ilgili bir best of çalışması yapılsaydı kesin kuru fasulye ilk sıralarda kendine yer bulurdu, çocuklarımıza sevdirelim, yedirelim... 

*Çok rafine ve çeşitli bir mutfağa sahibiz, dünyada bir numara bence. Kıymetini bilelim...




1 yorum:

  1. Fissler kullanıyorum ben de. Acaba başka yemeklerde ne kadar süre tutuyorsunuz. Mesela taze bakla yapıyorum şimdi. Cevabınız için şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil