12 Mayıs 2013 Pazar
Sebzeli Arpa Şehriye Pilavı
Bugün anneler günü... Hem mutlu, hem hüzünlü bir gün. Anne olan ve evladı yanında olanlar için elbette mutluluk dolu bir gün. Ama annesini veya evladını kaybetmiş olanlar için de bir o kadar hüzünlü. Hep gülümseyen rengarenk fotoğraflarla kendimize oluşturduğumuz sanal vitrinlerimizde dışardan bakan her göz için çok mutluyuz. Oysa taşıdığımız yüklerin ağırlığını sadece biz bilebiliriz. Allah taşıyamayacağımız yükleri yüklemesin ne güzel bir duadır öyle değil mi? Bazen biz bile şaşarız taşıyabildiğimiz yüklere, altından kalkabildiğimiz kederlere... Taşınması en zor keder olan ölüm'e bile dayanmıyor muyuz eninde sonunda? Öyleyse gerisi mühim değil... Allah vakitsiz, sırasız ölümlerle sınamasın kimseyi... Omzunda en ağır yüklerle bile çocuğu için bir anne öyle güçlüdür ki, siler gözyaşını, kondurur gülümsemesini, sarılır evladına...
Tüm güçlü kadınların ve yıkılmaz annelerin günü kutlu olsun... Bugün mutfaktaki gücümüzü biraz az kullanıcaz ve kolay bir yemek yapıcaz, kalan enerjimizle ve vaktimizle evladımızın yanındayız çünkü...
Malzemeler:
1 su bardağı arpa şehriye
1/2 kapya biber ( seviyorsanız bütün kullanın)
1/2 sivri biber
1 küçük rendelenmiş havuç
1 rondodan geçirilmiş iri domates
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Öncelikle arpa şehriyeyi tereyağında kavuruyoruz. İster hepsini iyice rengi dönene kadar kavurun, ister yarısını kavurup yarısını beyaz bırakarak 2 renkli bir pilav yapın. Ben bugün sebzeli tercih ettim, isterseniz sade de yapabilirsiniz, bunun için güzelce kavrulmuş 1 su bardağı şehriyeye 2 su bardağı su eklemeniz yeterli.
Diğer yandan küçük bir tavada ince doğranmış biberler ve rendelenmiş havucu zeytinyağında biraz soteliyoruz. Yağıyla beraber kavrulan şehriyenin üzerine ekliyoruz. Şöyle bir karıştırıp domatesi ilave ediyoruz. Şu an yaz domatesleri henüz olmadığı için domatesler oldukça susuz, ama sulu domates kullanırsanız suyunu biraz azaltabilirsiniz. Tuzunu da ekledikten sonra 1,5 su bardağı suyu koyup kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Suyunu çektiği noktada kalan yarım bardak suyu koyup pişirmeye devam ediyoruz. Aynur Tartan'ın kitabından öğrendiğim bu yöntemle tel tel ayrılan bir pilavımız oluyor. Sonrasında mutlaka 10-15 dk demlendirerek servis ediyoruz.
*Hayattaki en ağır yükleri bile kolayca taşıyacak kadar güçlüyüz, yine de Allah taşıyamayacağımız yükler yüklemesin...
*Hayırlı evlatların kapınızı çaldığı nice anneler gününe sağlık ve huzurla ulaşabilmenizi dilerim...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
görünüm çok güzel sizden diyet yapanlar içinde yemek tarifi bekliyoruz.Tuba
YanıtlaSil