13 Haziran 2014 Cuma

Beze



Öyle bir memlekette yaşıyoruz ki değil güzel güzel yemek bloguna tarif eklemek, hayatına normal olarak devam edebilmek imkansızlaşıyor ... Her gün bir olay, her gün yeniden nefessiz kalmak... Her şeyin süt liman olmasını beklediğim sürece anladım ki eklenmeyi bekleyen bir sürü tarif durduğu yerde duracak. Kızıma bırakacağım resimli tarif defteri benim için burası. Sofrasında gördüğü, tattığı, sevdiği, şu an sevmediği ne varsa eklemeye çalışıyorum. O yüzden dilerim ki artık kötü günler geride kalmış olsun, yaklaşan ramazan'ın manevî huzuru her yanı sarsın. 
Bugün okulların tatile girmesiyle birlikte pek çok annenin, anneannenin, babannenin mesaisi başladı, hepimize hayırlı uğurlu olsun. Çocuklarımızı aktiviteye boğmak, nefes alacak zaman bırakmamak benim tercih ettiğim bir durum değil. Can sıkıntısıyla başbaşa kalan bir çocuğun yaratıcılığı inanılmaz çalışmaya başlıyor. Her şey dozunda ve kararında güzel, o yüzden tatil kimse için işkenceye dönüşmesin. Ara sıra sıkılmalarına müsade edelim, çocuk olmanın tadını çıkarmalarına vesile olalım ...
Tatil tatlı başlasın tatlı bitsin dileğiyle evde illaki kalıp çoğu vakit çöpe giden yumurta beyazlarını hep yaptığım gibi bezeye dönüştürdüm. Aslında kolay olduğu için buraya eklemeye hiç tenezzül etmemiştim. Ama kızım öyle çok seviyor ki bunları, hem çocuklu evlerin nispeten sağlıklı olabilecek bir atıştırmalığı olması sebebiyle hem de bilmeyenler olabilir düşüncesiyle eklemeye karar verdim. 

Malzemeler:
1 yumurta akı
1 fiske tuz
1 küçük çay bardağı toz şeker

Yapılışı:
Öncelikle yumurta beyazına tek damla bile sarısı karışmamış olmalı ve oda sıcaklığında olmalı. Sarısı karıştığı anda istediğimiz kabarıklığı hiç elde edemiyoruz.
Yumurta beyazı ve bir fiske tuzu tamamen kuru bir kaba alarak çırpmaya başlıyoruz. Yaklaşık 2-3 dk çırptıktan sonra toz şekeri 1 çorba kaşığı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz, bu şekilde çırpmaya devam ederken 1'er dakika aralıklarla 1'er çorba kaşığı toz şeker ilave ediyoruz. Şeker tamamen bitinceye kadar aynı şekilde çırpmaya devam ediyoruz. Mikserin hızını yükselterek yumurta beyazları kabarıp mikserin ucunu kaldırdığımız zaman akmayana kadar çırpmaya devam ediyoruz.
Sonrasında yağlı kağıt serili bir tepsiye aralıklı olarak ister alt resimdeki gibi anne usulü çay veya tatlı kaşığıyla ( 1 çay kaşığı veya 1 tatlı kaşığı alarak parmağımızın ucuyla tepsiye sıyırmak suretiyle) ya da üst resimdeki gibi bir sıkma torbasına doldurarak şekilli sıkmak suretiyle 110 derecelik soğuk fırına atıyoruz. 1 saate yakın kontrollü olarak pişiriyoruz. Sonrasında fırın soğurken de içinde bırakıyoruz. Böylece dışı gevrek içi hafif sakızımsı bezelerimiz oluyor. Dilerseniz daha iri de yapabilirsiniz, ben minik yapmayı tercih ediyorum. Hem yemesi kolay oluyor hem pişmesi.
Ben kitchenaid marka mikser kullanıyorum, mikserinizin motoruna güveniyor olmalısınız, baya çalışacak zira :) 

*Her yumurta beyazına 1 küçük çay bardağı toz şeker olacak şekilde miktarı arttırabilirsiniz.

*Ağız tadıyla geçen günlerin çok olduğu bir tatil diliyorum herkese...

6 yorum:

  1. betty hanımcım teşekkür ederim öncelikle. gayet yeni başlayanlara uygun bir tarif. sizden öğrenmek istediğim husus ise kontrollü pişirmek ne demek? bir fiske ne oluyor? bir tutam mı? teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. betty hanım bilmeyenler var, daha introduction to culinary art durumunda olanlar var. bizleri unutmayıp böyle kolay ve lazım tarifleri paylaştığınız için teşekkürler. sadece kızınız prenses nilü'yü değil, beginner'ları da düşündüğünüz için teşekkür ederiz efendim. sevgiler buradan teee oralara gelsin please.

    YanıtlaSil
  3. Hahahaha ay pek sevindim o vakit pek. Şimdii kontrollü olarak şu demek; ortalama 1 saatte pişiyor ama senin fırının belki hızlı gonzales o vakit sen fırını 45. Dakikada kapatcan belki, bezeler sararmasın diye bu çabamız :) Bir fiske demek ise işaret parmağınız ile baş parmağınızı tuz kavanozuna daldırıp çıkardığınızda bu iki parmak arasında kalan miktardır efenim. Eğer çay kaşığı ile şekillendirme yaparsanız 1 yumurta akıyla bile baya beze elde edersiniz. Üst resimdeki miktar 2 yumurta akından yapılmıştır, dolu dolu 1 tepsi çıkmıştır. Sorularınız benim için kıymetlidir sorunuz, sorgulayınız hahahahahha. Öperiimmm.

    YanıtlaSil
  4. heeee anladıııım. Teşekkür ederim sayın Betty.

    YanıtlaSil
  5. Betty, yufka açmak için oklavamız yoksa ve hazır yufkamız da yoksa nasıl börek yapabiliriz? ikinci sorum, senin meşhur yağmalanı yine oklavasız açabilir miyiz? merak ediyorum. mesela yurt dışına gidince oklava yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milföy veya lavaş kullanarak yapabiliriz. Ya da bol sebzeli kek gibi pişen börek lezzeti alabileceğimiz birşey pişiririz. Yağlamayı oklavasız açmak zor ama imkansız değil, her yerini aynı kalınlıkta açmaya çalışarak çekiştirebiliriz. Ya da marketlerde oyun hamur için sofra ve oklava satılıyo, onun oklavasını atarız bavula, yer de kaplamaz, nasılsa tabak büyüklüğünde açıyoruz yağlama hamurunu, işimizi görür olmaa mı?

      Sil