14 Haziran 2014 Cumartesi

Ev Yapımı Grissini



Ayy bu ne sıcak yahu diye hayıflanacağımız günler hayırlısıyla başladı. Her sabah şu caanım güneşi görmek her ne kadar insanın içini güzel bir enerjiyle doldursa da bugün ne yapıyoruz anne sorusunu her gün duyacağımız şu günlerde zaman zaman zor olacak kesin. Yine de görüp göreceğimiz zorluk bu olsun şikayet etmeyelim. Şu grissinileri kaç kere yaptım üstüste bilmiyorum. Tarif 40fırınekmek sitesinden, yıllardır hayal kırıklığına uğratmadı beni. Gevrekliğini hiç kaybetmiyor. Yapıp koyun mutfağa gelen giden tırtıklasın. Kraker yerine ellerinizden çıkan bu nefis grissinileri yesin çocuklarınız. Kurabiye kalıbıyla şekillendirip bir dip sosla servis etmek de bir sunum fikri olarak aklınızda bulunsun.

Malzemeler:
3 su bardağı beyaz un
1,5 tatlı kaşığı toz maya 
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı oda sıcaklığında su
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı çörekotu
2 tatlı kaşığı susam 

Üzerine: dilerseniz 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 4 çorba kaşığı su karışımını çatalla çırpıp fırçayla sürebilirsiniz. Ben hiçbir şey sürmüyorum.

Yapılışı:
Tüm kuru malzemeleri geniş bir kapta harmanlıyoruz. Yağı ve azar azar suyu ekleyerek 7-8 dakika boyunca yoğuruyoruz. Oldukça yumuşak, elimize yapışmayan, kolayca şekil alan bir hamurumuz oluyor. Unun markasına ve cinsine göre değişebileceğinden suyu azar azar ekliyoruz, az gelirse yine azar azar ilave edebilirsiniz. Üzerini örterek ılık bir yerde 45-50 dk mayalandırıyoruz. 
Sonrasında hamuru 2 parçaya ayırıyoruz. Un serpilmiş bir zeminde mümkün mertebe kare veya dikdörtgen şekilde oklavayla açıyoruz. İstediğimiz kalınlık 2-3 mm kadar. 
Fırın tepsimizin boyutuna göre dilersek bu hamuru önce enine ikiye keserek daha kısa grissiniler yapabiliriz. Ya da uzun uzun direk keskin bir bıçakla kesebiliriz. Dilediğiniz kalınlıkta kesebilirsiniz, serçe parmağından daha kalın olmasın sadece. Ve ortalama aynı kalınlıkta kesmeye çalışın. 
Yağlı kağıt serili bir tepsiye kestiğimiz her bir parçayı hafif sündürerek ve pişerken çekip küçülmesin diye baş ve uç kısımlarından hafifçe bastırarak sadece birbirlerine değmeyecek kadar alan bırakıp sıralıyoruz. Çok fazla aralık bırakmanıza gerek yok, yapışmasınlar yeter. Bu ölçülerle çok sıkı sıralarsanız 2 tepsi, yoksa 3 tepsi grissini elde edersiniz. 
Tariften farklı olarak ben tepsi mayalandırması yapmadan direk 180-190 derecede önceden ısıtılmış fırına sürüyorum, daha çıtır ve fazla kabarmamış grissinilerim oluyor ve yemesi daha keyifli oluyor. Eğer üzerine yağ-su karışımından sürmek isterseniz de fırına vermeden hemen önce sürmelisiniz. Dediğim gibi ben sürmüyorum ve direk o şekilde fırına sürüyorum. Sonrasında fırından fırına değişebilmekle birlikte 15-18 dk arası pişiriyoruz. Gözünüz hep üzerinde olsun, asla kendi haline bırakmayın. Hele pişme süresinin sonlarına doğru bir anda renkleri koyulaşabilir. Hepsini pişirdikten sonra dilerseniz fırınınız soğurken içinde bırakarak daha kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz. Ya da yerken size yumuşak gelirse yeniden fırınlayıp çıtırlaştırabilirsiniz. İçine susam ve çörek otu koymak tamamen opsiyonel, siz sade ya da dilediğiniz başka baharatlarla yapabilirsiniz. 

*Yemekli misafirler için sade şekilde pişirip sofrada sunmak güzel bir atıştırmalık oluyor.

*Ev yapımı mutluluk kadar benzersiz bir haftasonu diliyorum.

4 yorum:

  1. Evet ay bu ne yahuu:)İzmir iyice ısındı ve bize bunları dedirtmeye başladı ama bunlar iyi günlerimiz canım:)Grissinilere bayıldım ve not ettim..Mutlaka deneyececiğim ilk fırsatta..Ellerine sağlık canım..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten de daha Temmuz var, Ağustos var ... Valla biz bunları çok sevdik, her hafta yapıcam utanmasam, çok teşekkür ederim :) Deneyince beğenilir umarım, afiyetler olsun şimdiden. Benden de sevgileer :)

      Sil
  2. Merhabalar,
    Çtır çıtır çubuklar çok güzel görünüyor.
    Mayalı olunca yumuşama oluyor mu?
    Yoksa ertesi gün çıtırlığı devam ediyor mu?
    Sitenizi takibe alıyorum. Sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, çok teşekkür ederim :) Çubuklar yumuşaklığını hiç kaybetmiyorlar, ince yaptığımız için de mayalı olmasına rağmen herhangi bir yumuşama olmuyor. Kalın yaparsanız yumuşama olabilir sanırım. Benden de size sevgiler :)

      Sil