19 Haziran 2014 Perşembe

Çatlak Kurabiye



Birgün Kemeraltı'na gidelim annecim, "Zahmetsiz" yeriz. Neden zahmetsiz anne? Çünkü kılçıksız geliyor balık böylece zahmetsizce yiyoruz. Ama yapanlar için oldukça zahmetli!!!
Büyüdükçe hayatımda böylece durup düşündüğüm anlar çoğalıyor. Kalakalıyorum öylece, hep bakmadığım tarafı görüyor, hep düşünmemiş olduğumu önüme bırakıveriyor. 
Bu kurabiyeler de oldukça zahmetsiz, hem yapan hem yiyen için üstelik :)) Az yağlı ve az şekerli, buradaki ölçü 1 tepsilik ölçü, fazlası için iki katına çıkarmalısınız. Tarifi hayatimdakidler.com 'dan aldım. İsterseniz oradaki tatlı anlatıma da bi göz atın :) Çok teşekkürler bu arada. 
Haaa unutmadan; siz kurabiyelerin üzerine hafifçe bastırmayı unutmayın benim gibi olur mu?

Malzemeler:
1 yumurta
1 ajda çay bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı oda sıcaklığında yumuşak tereyağı
1 pkt vanilya (ben kullanmıyorum)
1 pkt kabartma tozu
25 gr kakao
1,5 ajda çay bardağı un
1,5 yemek kaşığı süt

Üzeri için: Pudra şekeri

Yapılışı:
Öncelikle şeker ve yumurtayı mikserle güzelce çırpıyoruz. Tereyağını ilave edip birbirlerine karışana dek yeniden çırpıyoruz. Bu arada kuru malzemeleri bir kaba eliyoruz. Yağ-şeker-yumurta karışımına kuru malzemeleri ekleyip sütü de koyduktan sonra karışımımızı macun haline gelene dek karıştırıyoruz. Sütü fazla koyarsak kurabiyemiz keke dönüşebilir. Macun kıvamı sizi yanıltmasın çünkü bu karışım buzdolabında yarım saat kadar dinlendiğinde kolayca yuvarlanacak. O yüzden üzerini örtüp buzdolabında dinlendirme aşamasını lütfen atlamayın. ( buzlukta değil, dolabın normal kısmında dinlendiriyoruz)
Pudra şekerini eleyerek geniş ve hafif çukur bir tabağa alıyoruz. 
2,5-3 cm boyunda ( küçük bir ceviz kadar) toplar yapıp her tarafını pudra şekerine buluyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye mutlaka aralık bırakarak diziyoruz. Üzerlerine hafifçe bastırıyoruz. Kurabiyelerimiz hafifçe yayılacakları  için boşluk bırakıyoruz. Ben üzerlerine bastırmayı unuttuğum için biraz tombikçe oldular ama asla lezzetinden birşey kaybetmediler. 
170 derecede önceden ısıtılmış fırında 9-10 dk kadar pişiriyoruz. 10 dk'yı aşmamak önemli çünkü o zaman kurabiyelerimizin içi yumuşak kalmaz. 
Fırından ilk çıktıkları anda dokunsanız içine çöküverecek gibi yumuşak olmalılar, biraz beklediklerinde toparlandıklarını göreceksiniz. Eğer pişmediğini düşünürseniz ve pişme süresini uzatırsanız sonrasında kaya gibi sert kurabiyelere dönüşebilirler.

*Hayatında; bakmadığı yerleri gören, düşünmediklerini düşündüren, daima ilerlemek gerektiğini sürekli hatırlatan bir rehber lazım insana. Tabi mesele onun kim olduğunu da görebilmekte...

5 yorum:

  1. Doğunun topraklarının yazın çatladıkları gibi çatlamış Betülcüm kurabiyelerin :)) Pek güzel görünüyorlar, ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
  2. Çikolata lokmaları olmuş bunlar...
    Ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim ablacımm :)

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim Pırıl hanım :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık,tarifi beğenmenize sevindim.
    Sevgiler,
    Pınar

    YanıtlaSil