1 Mart 2014 Cumartesi

Panini



Dün blogum tam 1 yaşına bastı. Kızımla bunu kutladık ama buraya uğrayamadık... Kendisine bir doğumgünü pastası henüz yapamadık ama tam 1 yılı geride bıraktık. İlk başlarda içimde oluşmuş olan tarif ekleme hevesi zaman içinde tamamen başka nedenlerden biraz körelmiş olsa da eklediğim her tarifi büyük bir mutlulukla eklemekteyim halen. Üstelik bir doğumgünü pastası yerine ekmek tarifi paylaşmak da daha bi anlamlı. Ekmek kokusu gibi içimizi ısıtan, vazgeçilmez olan, mutluluğu garanti çok az şey var mutfak aleminde :) Herkesin hemfikir olduğu bir lezzet her şeyden önce...
Bu güzel tarif ise Mutfaksırları 'ndan. Yine sonucu muhteşem, yine hayal kırıklığına uğramadığım bir tarif. Nilay Hanım'a yine yeniden teşekkürler :) 
Ben buradaki ölçülerin yarısıyla yaptım ve 1 tepsi dolusu paninim oldu. Yaş mayam da olmadığı için kuru maya kullandım. 

Fırını ısıtmaya başlarken fırının tabanına içine su doldurduğunuz bir kap koyarsanız bu ekmekler için oldukça önemli olan buharı sağlamış olursunuz. Bu önemli...

Malzemeler:
600 gr un
15 gr tuz
7,5 gr toz şeker
15 gr yaşmaya ( ben 1 pkt kuru maya kullandım)
50 ml zeytinyağı
350 ml su

Yapılışı:
Un, tuz, şeker ve mayayı mikser haznesine alıyoruz. Hafifçe karıştırıyoruz. Zeytinyağı ve suyun yarısını ekleyerek düşük hızda mikserliyoruz. Hamur toparlandıkça suyu azar azar eklemeye devam ediyoruz. (Ölçülü tariflerde bile bazen kullandığınız unun markasına göre su miktarı değişebilir, hamuru takipte kalın) 
Hamurumuz mikser kabından kurtulup toparlanana kadar bu kez yüksek hızda mikserliyoruz. Hafifçe yağlanmış tezgaha alıp yoğurarak iyice toparlıyoruz. Üzerini örterek 20 dk mayalandırıyoruz. 
Sonra hafifçe unlanmış tezgaha ters çevirip alarak parmaklarımızla bastırıp hamurun gazını alıyoruz. Merdaneyle 3 cm kalınlığında mümkün olduğunca kare ya da dikdörtgen şekilde açıyoruz. Keskin bir bıçakla kare kare kesiyoruz. 
Yağlı kağıt bile sersek hafifçe unladığımız bir tepsiye dizip 30 dk daha mayalandırıyoruz. 
Fırına vermeden önce üstlerine biraz un serpiyoruz. 290 derecede önceden ısıtılmış fırında 12 dk pişiriyoruz. ( Bu sıcaklık ve süre benim fırınım için kesinlikle mümkün değil, çok çok hızlı pişiren bir fırınım var. O yüzden ben 190 derecelik fırında 20 -25 dk kadar pişirdim. Hangi tarifi uygularsak uygulayalım fırınımızı tanımak ve ona göre hareket etmek çok çok önemli. Siz de bunu dikkate alın lütfen.)

*Nice nice güzel yılları ağız tadıyla, ekmek kokusuyla, gönül huzuruyla geçirmek dileğiyle... 



4 yorum:

  1. Canım, benimki de şaka maka 4,5 yaşında oldu.. Ne mutlu bize, boş vaktimizi böyle güzel bir etkinlikle dolduruyoruz. Nice senelere.. Panini'ler nefis görünüyor, ellerine sağlık ablam.. Öpüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nice yıllar güzel güzel tarifleri paylaşabilelim inşallah ablacım, ekmek ustası sensin. Sen beğendiysen tamamdır. Ben de öpüyorum :)

      Sil