17 Ocak 2014 Cuma

Balkabağı Çorbası




Kış geldi geleli çorbalar sofralardan eksilmez oldu. Ne yemek olursa olsun insan şöyle sıcacık bir çorbayla içini ısıtmak istiyor önce. Kışın yaratıcılığımızı kullanabileceğimiz en verimli alan çorbalar sanırım. Bu çorba için ya ilk görüşte aşk ya da mümkünse bir daha görüşmeyelim diyebiliriz, arası yok :) Hafif tatlımsı evet ama damağı tırmalayacak derecede değil. Tabi bu bizim damak zevkimize göre bir değerlendirme. Ancak balkabağının son günlerdeki zengin kullanım alanlarını düşünecek olursanız çorba neden olmasın? Belki yarım ölçüyle deneyip ona göre değerlendirmek ilk kez deneyecekler için mantıklı olabilir. Tarif Ebru Şallı'dan. Onun ölçüleriyle çok koyu kıvamlı bir çorba elde ettiğim için ben su miktarını biraz daha arttırdım. Siz koyu kıvamlı çorbalardan hoşlanıyorsanız su miktarını kontrollü ekleyin derim.

Malzemeler:
1/2 kg ayıklanmış ve iri parçalar halinde doğranmış balkabağı
1 küçük boy iri parçalar halinde doğranmış patates
1 küçük boy soğan ( irice doğranmış)
Yaklaşık 1 lt su ( sevdiğiniz kıvamı yakalayana dek kontrollü olarak ekleyin)
50 ml süt
Tuz, karabiber ( çocuklar için yaparken karabiber eklemeyebilirsiniz)
Zeytinyağı

Yapılışı:
Zeytinyağıyla beraber irice doğranmış balkabağı, patates ve soğanı tencereye alıyoruz. Birkaç dakika çevirdikten sonra suyu ekliyoruz. Tuz ve dilerseniz karabiber ilavesiyle pişmeye bırakıyoruz. Sebzeler çok çabuk yumuşadıkları için normal tencerede de kısa sürede hazır olacaktır. Sebzeler iyice yumuşadıklarında çorbayı blender'dan geçiriyoruz. Süt ilave edip son kez bir taşım daha pişiriyoruz. 

* Çorbasız sofra, aşksız kalp kalmasın. Mutlu haftasonları... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder