13 Ekim 2014 Pazartesi

Frambuazlı-Lorlu Kurabiye



Bir kurabiye yaptım, yemelere doyamadım, doyamadık... Koşa koşa geldim buralara ki herkes yapsın. Her ne kadar adında lorlu desem de ben tatlı loru o an için markette bulamadığım için Ekici marka ricotta kullandım. İçine frambuaz sosu koyma fikrini ise kızımla bayıla bayıla yediğimiz Bravo Pastanesinin kurabiyesinden ilham aldım. Sonrasında tattığımda ise neredeyse aynı lezzeti yakalamış olduğumu gördüm. Tek tehlikesi var, öyle pofuduk öyle hafif oldular ki yerken kendinizi kaybedebilirsiniz. 
Tarifi gazeteden kesmişim, yıllardır durup dururken içsel bir refleksle bugün denedim. Ne de iyi ettim. Siz de deneyin olur mu?

Malzemeler:
2 yumurta
100 gr esmer şeker (beyaz şeker de olur)
80 gr sıvıyağ
Çeyrek limonun suyu 
250 gr tatlı lor (bulamazsanız benim gibi ricotta kullanın)
350 gr un
2 pkt kabartma tozu


Frambuaz sosu:
200 gr donmuş frambuaz
3-4 yemek kaşığı pudra şekeri (az derseniz biraz daha ekleyebilirsiniz)
2 tatlı kaşığı nişasta

Frambuaz (çözdürmenize gerek yok)  ve pudra şekerini bir tavaya alıyoruz. 4-5 dk boyunca arada karıştırarak ve frambuazları kaşığın sırtıyla ezerek pişiriyoruz. Dilerseniz rondodan da geçirebilirsiniz ama gerek yok bence :) Sonra nişastayı azıcık suyla( 1-2 tatlı kaşığı) açıp ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Zaten hemen kendini toparlıyor sos. 1-2 dk da böyle pişirip soğumaya bırakıyoruz. 

Yapılışı:
Yumurta, şeker, yağ, limon suyunu mikserle 5 dk boyunca çırpıyoruz. Kabarınca un, lor ve kabartma tozunu ekleyip 3 dk daha mikserle çırpıyoruz. Karışım gözünüze sanki cıvık ve toparlanmayacak gibi görünebilir ama elinizle şöyle bir dokunduğunuzda toparlandığını göreceksiniz. Ekstra un eklemeyin derim yoksa pofuduk olmazlar. 
Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucumuzda inceltiyoruz, ortasına 2 çay kaşığı frambuaz sosu koyup güzelce alt kısmında toparlayıp kapatıyoruz. 
Bu ölçülerle 2 tepsi kurabiye elde ettim. Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak diziyoruz. 180 derecede ısıtılmış fırında 17 dk pişiriyoruz. 

*Bir kısmına evdeki böğürtlen reçelinden koydum, onlar da nefis oldu. Fazla akışkan ve tatlı olmayan reçellerle de doldurabilirsiniz içini.

*Hayatta baktıklarımızın ne kadarını gerçekten görüyoruz acaba? Her baktığımızı kendi kafamızdakine göre mi şekillendiriyoruz yoksa gerçekten ama gerçekten görüyor muyuz? 



3 yorum:

  1. Çok güzel gözüküyor deniyecegim tarifler arasına girdi ellerine sağlık.tuba

    YanıtlaSil
  2. Çay saati yaklaşırken kalkıp denemeli...

    YanıtlaSil
  3. Çay saati yaklaşırken kalkıp denemeli...

    YanıtlaSil