14 Eylül 2013 Cumartesi

Terbiyeli Tavuk Haşlama



Yaza iyiden iyiye elveda diyoruz. Pek çok şehir kışı aratmayan soğuk havalarla tanıştı bile. Biz de ufak ufak akşam serinlikleriyle sonbahara geçiş yapıyoruz. Bu geçişlerin elbette hapşırık, öksürük gibi yan etkileri olabiliyor. Özellikle de evde minikler varsa ilk önce onlar etkileniyor bu durumdan. Tavuk suyu mucizesi diye bir gerçek varsa tam bu geçiş için süper bir yemek yapıcaz demektir. Her ne kadar tavuklar eskisi gibi olmasa da yine de iyi geliyor bünyeye... Şu an bu yazıyı yazarken bana eşlik eden Cem Adrian ara sıra beni hayallere daldırıp dikkatimi dağıtsa da umarım saçmalamadan bu yazıyı bitirmeyi başaracağım :) Tek bir cd'si bile bugüne dek hayal kırıklığına uğratmadı beni, tanışmadıysanız henüz, emin olun çok şey kaçırdınız... 
Ne diyorduk? Hmmm sonbahar... Tam da sonbaharın hüznüne yakışır şarkılar yahuu... Bu yemek ise sonbaharın hüznünden çok geçiş dönemi arızalarına faydalı :) Malesef hüznün çaresi bulunamadı henüz. Mutfağımızda ancak mutlu sofralar başında geçireceğimiz huzurlu saatleri hazırlayabiliyoruz, tüm bu yemekler sadece bunun bahanesi... 
Daldan dala konan bu yazı sonunda nereye bağlanacak inanın ben sizden daha çok merak ediyorum :) 
Bu mevsimdeki hüznümüzün sebebi çocukluğumuzdan kalan artık okul başlıyor sendromu mu acaba? Okulu en çok sevenler bile yaz sonu hüzünlenir ya; eğlence, uzun kahvaltılar, geç uykular, plansız haftalar, rahat rahat takılmalar, tatil, deniz, kum, güneş bitti diye... Gerçi kızım okula başlayacağı için ben daha hüzünlüyüm ama ne de olsa bizler Kemalettin Tuğcu nesliyiz onlarsa kendine inan nesli..
Evet konuyu daha da alakasız yerlere çekmeden tarifi vereyim :)))

Malzemeler:
8 adet tavuk baget ( 760 gr)
2 iri patates
1 iri havuç ( yada 2 küçük havuç)
750 ml su
1 limonun suyu
3 çorba kaşığı un
1 soğan ( tavuğun haşlama suyuna koymak için)

Yapılışı:
Öncelikle tavukları su, tuz ve bütün soğanla birlikte düdüklüde 20 dk ( fissler için) haşlıyoruz. Sonra soğanı çıkarıp elde ettiğimiz tavuk suyunu tel süzgeçten geçirip süzüyoruz. Tabi bu arada tavukları da ayrı bir yerde beklemeye alıyoruz.
Patates ve havuçları arzu ettiğimiz şekilde irice doğruyoruz. Tavuk suyuna patates ve havuçları ekleyerek yaklaşık 10 dk daha düdüklüde haşlıyoruz. 
Tavukları da patates ve havuçlar pişince yeniden tencereyle buluşturuyoruz. 
Ayrı bir yerde 1 limonun suyu ve unu tel çırpıcıyla biraz karıştırıyoruz. Tavuk suyundan azar azar 1-2 kepçe ekleyerek kıvamını açıyoruz. ( çok pütürlü görünürse tel süzgeçten geçirebilirsiniz) Hazırladığımız terbiyeyi tenceredeki yemeğimizle buluşturuyoruz ve 1 taşım daha kaynatıp dilersek kıyılmış maydanozla servis ediyoruz. 

*Miktarda dilediğiniz arttırma ve eksiltmeleri damak zevkinize göre yapabilirsiniz. 
*Bu terbiye ölçüleri için Oktay Ustanın terbiyeli et haşlama tarifini kendimce değiştirerek uyguladım. Dilerseniz etle de deneyebilirsiniz.

*O kadar bahsettim, son cümleyi de Cem Adrian söylesin: 
Biz senle... Aynı toprakta yetişen, Ayrı dallarda yeşeren, Aynı rüzgarda devrilen çiçekler gibiyiz...
Biz senle... Aynı yağmurdan dökülen, Ayrı dağlardan süzülen, Aynı denizde can veren nehirler gibiyiz...
Biz senle ayrı yerlerde, aynı hayale kapılmış, aynı ormanda kaybolmuş çocuklar...
Biz senle aynı yerinden vurulmuş, aynı yerinden kanayan, aynı yerinden acıyan aşıklar gibiyiz...

*Hüzünsüz bir sonbahar dilerim :)))


4 yorum:

  1. Ah Betülcüm.. Görüşsek de senin hüznünü biraz dağıtsak diyorum. İstanbul'a gidip döneyim, tez zamanda inşallah.. Tavuk suyu candır, geçmiş ve afiyet olsun kuzucuğuma.. Babanın da daha iyice olduğunu umuyorum canım benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım merak etme, benim kuzuyla hüzün ne mümkün :) Sen git gel görüşelim hakikaten, babamın durumunda herhangi bir değişiklik yok, çok teşekkür ediyorum ve öpüyorum.

      Sil
    2. Gecenin bu saatinde kalktim canim tavuk haslama istedim yemek tarifi ararken soyle bir haber gördüm istahim kaçtı http://www.helalplatform.com/tavuk-ciftliklerindeki-vahset.html
      Ama inat degil mi yinede yapacagim :) he bu arada ilk kez yapiyorum insallah guze olur neticeyi de buraya yazacagim yine :)

      Sil