22 Eylül 2013 Pazar

2 Yufkalı Pratik Kol Böreği



Pratik, çıtır, leziz... Bu böreği kelimelere dökmem gerekse ancak böyle ifade ederdim. Elbette el açması bir kol böreğinin yerini tutamaz ama pratiklik mutfağımızın vazgeçilmeyecek bir unsuru. Her zaman uğraşmak için o gücü bulamayabiliyoruz içimizde, işte böyle günlerin kurtarıcısı böyle pratik çözümler oluyor. Börek için hazır yufka kullanacaksak iyi ve güvendiğimiz bir yufkacının yufkasını tercih etmek bizi lezzete götürür. Aksi takdirde aradığımız lezzeti yakalayamayabiliriz. 
Okul telaşıyla geçen hareketli günler pek çoğumuzu sardı, ama hayatımıza artısı sanırım yeniden düzene girmek oldu. Yaz sıcağının rehavetli günleri de artık elveda demeye başlarken menülerimiz de kışa dönmeye başladı. Dün afiyetle yediğimiz kuru fasulyeyi kaşıklarken tahılları kışın daha zevkli tükettiğimizi farkettim. Oturduğum sofrada gözüm artık mezeden önce çorba arıyorsa ben ve mutfağım artık kış moduna geçiyoruz demektir.  Yine de bir yaz çocuğu olarak yaz mevsimi benim favorim... 
Okuma maratonum devam ediyor, güzel kitaplarla olan yolculuk çok keyifli. Şu sıralar elimde Haruki Murakami'nin İmkansızın Şarkısı var. Adından da anlaşılacağı üzere aşk üzerine yazılmış bir kitap. İmkansız denince hepimizin zihninde aşk canlanmaz mı önce? Geri kalan herşey sanki irademize bağlı olarak şekillenebilirken gerçekten de aşk her 
zaman kendi şarkısını söylüyor. Kitabı bitirince kitabın bana kattıklarını da paylaşmak isterim sizlerle... Şimdi leziz bir börek zamanı:

Malzemeler:
2 yufka
250 gr kıyma
2 fazla iri olmayan kuru soğan ( minicik doğranmış)
1 iri patates ( minicik küpler halinde doğranmış)
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağından 2-3 parmak eksik sıvıyağ
Tuz

Yapılışı:
Önce kıymayı 1 kaşık zeytinyağında rengi dönene kadar yüksek ateşte kavuruyoruz. Soğanları ekleyip biraz daha kavuruyoruz. Patatesleri ekleyerek ağzı kapalı halde arada karıştırmak suretiyle kavurmaya devam ediyoruz. Patatesleri dilerseniz haşlanmış olarak yada çiğden rendelenmiş olarak da kullanabilirsiniz. Kıymalı harca oldukça yakışıyor. Damak zevkimize göre tuz ilavesini yaparak soğumaya bırakıyoruz.
Derince bir kapta yumurta, yoğurt, su ve yağı çırparak harcımızı hazırlıyoruz. Yufkalarımızı ortadan 2'ye keserek 4 adet yarım daire elde ediyoruz. 
Yarım dairelerin her yerine harcımızı güzelce sürüp kıymalı içi gelişigüzel serpiyoruz. Sonra yufkamızı dikkatlice ve çok sıkmadan rulo şeklinde kıvırıyoruz. Yağlı kağıt serili tepsiye bu ruloyu kendi etrafında gül böreği gibi sararak yerleştiriyoruz. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırladıktan sonra bu kez tepsideki yufkanın bitiş noktasından başlamak suretiyle onun etrafına doluyoruz. Bitiş yerinden başlama kuralına hep uyarak tüm yufkalarımızı hazırlıyoruz. Kalan sıvı harcı  böreğin her yerine gezdiriyoruz. Bu halde en az yarım saat dinlendirdikten sonra 190-200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

*Aşkınızın çaldığı şarkıya keyifle uyan bir kalp diliyorum, mutlu pazarlar...



2 yorum: