5 Temmuz 2014 Cumartesi

Muffin Kalıbında Börek



Bugün ne pişirsem? Milyonlarca kadının her gün aklından geçen sihirli cümle. Değişik bişeyler denesem, hem de besleyici olsa da çocuk yerse tek öğünde çok şey alsa. Sahurda midemizi yakmasa, iftar sofrasına yardımcı olarak el atsa, çay saatine hızlıca yetişse... Hepimiz bunlar gibi düşüncelerin beynimize yağmur gibi yağmasıyla kendimizi mutfakta buluyoruz ve işe koyuluyoruz. Elinizin altında taze yufka olduğu zamanlarda bu böreği oldukça kolay hazırlayabilirsiniz. Aslında bu tarifi www.hayatcemresi2.blogspot.com'da gördüm. Ben kendime göre birçok değişiklik yaptım, isterseniz o tarife de bi göz atın. 
Börekler çok yağlıymış hissi verdiğinde ben o böreği yemekten keyif almıyorum, o yüzden börek tariflerinde ilk işim yağı azaltmak oluyor. Elimde de 2 yufka olunca sütü de azaltmam gerekti. Siz tarifi damak zevkinize göre uygulayabilirsiniz.

Malzemeler:
2 yufka
1 yumurta
3 türk kahvesi fincanı süt
1/3 türk kahvesi fincanı zeytinyağı  ( yani 1 parmak)
1/2 çay k. Kabartma tozu
Dilediğiniz miktarda kıyılmış maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir ve lor karışımı ( biraz lor takviyesi bence şart ki peynir tamamen eriyip kaybolmasın. Tabi patatesli, kıymalı veya bol otlu bir harçla da pişirebilirsiniz)
Üzerine: çörekotu

Yapılışı:
Öncelikle 12'li muffin kalıbımızı güzelce sıvıyağla yağlıyoruz. Her yerini özenle yağlayalım ki onca uğraşın sonunda börekler yapışıp kalmasın.
Tek kat yufkadan bir kase yardımıyla 12 adet yuvarlak parça çıkarıyoruz. Bu yuvarlaklar, muffin kalıbına yerleştirdiğinizde kenarları hafif yüksekte kalacak büyüklükte olurlarsa böreklerin görünümü oldukça şık olacaktır, çünkü onlar böreklerimizin tabanını oluşturacaklar. Kestikten sonra hepsini yerine yerleştiriyoruz. Kalan yufkaları da bıçakla gelişigüzel, küçük parçalar halinde kesiyoruz. 
Yumurta, sıvıyağ, süt, maydanoz, kabartma tozu ve peynirleri genişçe bir kasede güzelce karıştırıyoruz. Yumurtayı çırpıp eklemek işimizi kolaylaştıracaktır. Kestiğimiz yufka parçalarını da ilave edip güzelce harmanlıyoruz.
Muffin kalıbına yerleştirdiğimiz yufka tabanlarının üzerine kaşıkla bu harcı eşit bir şekilde paylaştırıyoruz. Üzerlerine çörekotu serpiyoruz. 180-200 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dk pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz kalıptan çıkarmaya çalışırsak parçalanabilirler, biraz dinlendirip çıkarmak daha iyi olacaktır.

*Mutfağınızda pişenlerle ısınan kalpler sofralarınızdan eksilmesin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder