5 Ağustos 2013 Pazartesi

4 Renkli Patates Salatası



Ülkemizin bugünkü kapkara gündeminde ne kadar da rengarenk bir salata öyle değil mi? Yoğun istek üzerine Antalya'da yapıp fotoğrafladığım salatayı yayınlamak bu kara güne kısmetmiş. Bugünlerde yine içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor, pek çoğumuz bu psikolojideyiz belki de... Bir yandan da devam etmeye çalışıyoruz hayatımıza; çocuklarımızla oyun oynuyor, tencerelerimizi kaynatıyor, evlerimizi temizliyor, dostlarımızla iki kelam ediyoruz... Boğazımızda hiç yok olmayan bir yumruyla... Çocuğuna yemek yemediği için belki de asla kızamayacak olan babalar geliyor akşam yemeğini oyalanarak yiyip beni kızdıran kuzuma çıkışırken... Ve tüm bu olanlara rağmen dimdik duruşları... Bu derin mevzuların yeri elbette burası değil, bir yandan da elde değil... 
Bu salatayı internette bulmuştum birkaç yıl önce, genelde oldukça dikkatli bir şekilde kaydederim hangi siteden aldığımı ama buna böyle bir not düşmemişim. Bu yüzden tarifi aldığım sitenin sahibinden özür diliyorum, emeklerinin karşılığını ismiyle taçlandıramadığım için çok üzgünüm. 
Görüntüsü sizi yanıltmasın, yapımı oldukça basit. En temel malzememiz patatesi, ezerek farklı malzemelerle renklendirmekten ibaret tüm mesele. Ezme işlemini elde yapmalıyız yoksa bulamaç gibi olur ve istediğimiz şekli almaz. Bu şekil ve şemali ise Tupperware'in "Prenses Tacı"na borçluyuz. Eğer yoksa ortası delik kek kalıbı da kullanabiliriz sorun olmaz. Hem çay saatlerine hem şık akşam sofralarına eşlik edecek nefis salatamızı nasıl mı yapıcaz:

Malzemeler:
1 kg patates
1 kase robotta çekilmiş veya rendelenmiş havuç (3-4 adet)
1 kase robotta çekilmiş mor lahana
1/2 demet maydanoz
2-3 sap taze soğan
Tuz, karabiber
Zeytinyağı, limon

Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp henüz sıcakken el ezicisiyle ezerek püre haline getiriyoruz. Zeytinyağı, tuz, az karabiberle tatlandırıyoruz ve 3'te birini streç film serilmiş kalıba veya prenses tacına bastırarak yayıyoruz. (Prenses tacına streç film sermeden yaptım). 
Havuçları 2-3 kaşık zeytinyağında soteliyoruz. 
Mor lahanayı tuz,yarım limon suyu ve 1 kaşık zeytinyağı ile robotta çekiyoruz. 
Maydanoz ve taze soğanları incecik kıyıyoruz. 
Kalan patates püresini 3 parçaya ayırıyoruz. 1 parçasına havuçları ekleyip karıştırıyoruz. 2. Parçaya mor lahanayı ekleyip karıştırıyoruz. 3. Parçaya yeşillikleri ekleyip karıştırıyoruz. 
Kalıba ilk sırada yaydığımız sade pürenin üzerine mor lahanalı püreyi bastırarak yayıyoruz. Sonra havuçlu ve yeşillikli püreleri de sırayla bastırarak yayıyoruz. Tüm püreleri hazırlarken damak zevkimize göre tuz ilavesini tadarak yapmayı unutmuyoruz. 
Prenses tacının kapağını kapatarak, kek kalıbı kullanıyorsanız da streçleyerek buzdolabında 1-2 saat dinlendirerek ters çeviriyoruz. Limonla servis ediyoruz. 

Arzu ederseniz üzerini minik kurabiye kalıbıyla kesilmiş salatalık ve havuçlarla, kışın nar taneleriyle süsleyebilirsiniz. 

*İyi olmak kolay, adil olmak zordur. Adalet hepimize gerekecektir... Çocuklarımıza adil bir dünya bırakabilmeyi diliyorum...



6 yorum:

  1. Tarifiniz çok güzel, gayet de anlaşılır olmuş. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim :) Beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Tarifi yaptım tadı harika oldu. Ama son havuç katı dağıldı. Havuçtan sonra tekrar patates koymayı deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. Tarifi yaptım tadı harika oldu. Ama son havuç katı dağıldı. Havuçtan sonra tekrar patates koymayı deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. Tarifi yaptım tadı harika oldu. Ama son havuç katı dağıldı. Havuçtan sonra tekrar patates koymayı deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel elinize emeğinize sağlık
    yemek tarifleri

    YanıtlaSil