25 Temmuz 2013 Perşembe

Silikon Pasta



Tam da bu sıcak yaz günlerine yaraşır dondurma kıvamında bir pasta... Adı neden Silikon Pasta inanın bilemiyorum, belki ilk yapan silikon bir kalıpta yapmıştır, yemeklerimizin enteresan isimlerinin nereden geldiğini hep merak etmişimdir. Keşke tüm bu hikayeleri anlatan kitaplar olsa da öğrensek. Görünümü kubbe şeklinde, ortasında bembeyaz hindistan cevizli kremasıyla tam bir lezzet bombası... Kıymetli misafirlerime ikram etmeden hemen önce fotoğraflamayı hatırladığım için hakettiği fotoğraflarla anlatamıyorum sizlere kendilerini. Eminim ki denediğinizde seveceksiniz. Bu tatlıyı bugüne dek sevmemiş olanların - ki o da 1-2 kişidir- ortak özelliği hindistan cevizi sevmiyor olmalarıydı. Elbette ki her tarifi herkes sevecek diye bir kural yok. Onun dışında hep çok sevildi, hep tarifi istendi. Bu tatlı için hindistan cevizinin muadili şu olabilir diye bir tespitte henüz denemediğim için bulunamıyorum. Sizler bir alternatif keşfederseniz lütfen benimle de paylaşın. Bir gün önceden hazırlanması gerektiği için misafir koşturmacanızda tatlı kısmını önceden halletmenizi sağlayacaktır. Ramazan sofraları için de oldukça serin bir alternatif olacaktır. Gelelim tarifimize:

Malzemeler:

Keki için:

4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 pkt kabartma tozu

Kreması için:
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı hindistan cevizi
1 çorba kaşığı tereyağı

Ayrıca 1 pkt Dr Oetker çikolatalı sos ( üzerindeki tarife göre hazırlanmış)

Yapılışı:
Öncelikle yumurta ve şekeri çırpıyoruz ve diğer malzemeleri de ekleyerek kek harcımızı hazırlıyoruz. 22 cm'lik, yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıpta ve 170 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz. 
Kekimiz henüz ılıkken enine 2'ye kesiyoruz.
Bu arada muhallebi için yağ hariç tüm malzemeyi bir tencereye alarak karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Eğer topaklanma konusunda endişe yaşamak istemezseniz un, şeker ve sütü daha pişirmeden mikserleyebilirsiniz. Koyu kıvamlı bir muhallebi elde ettiğimizde altını kapatıyoruz ve yağı ekleyerek eriyene kadar karıştırıyoruz.

Kekin 1 parçasını streç film yayılmış yuvarlak cam kaseye düzgünce yerleştiriyoruz. Kasenin eni 20 cm olursa daha iyi olur, keki yerleştirdiğinizde kenarları hafif yanlardan 
yükselmeli. Muhallebimizi sıcak sıcak kekin üzerine döküyoruz. Diğer kek parçasını da üzerine kapatıyoruz.
Tatlımız soğuyunca üzerini streç filmle kapatarak buzluğa atıyoruz. 1 gece bekletiyoruz.
Ertesi gün servisten birkaç saat önce servis kabına tatlıyı ters çevirip kendisi düşene kadar bekletiyoruz. 
Servisten önce hazırladığımız çikolatalı sosu üzerini tamamen kapatacak şekilde döküyoruz.
Aslında 1 paket sos benim tatlıma fazla geldi, yarım paket yeterli gelirdi diye düşünüyorum. Sizin de aklınızda bulunsun.

*Baş rolünde olduğumuz kendi hayatımızda eğer başkalarının hayatımızı yönetmesine izin verirsek kendimizi onlara beğendirmek için beyhude çabalar dururuz. İyi niyetle gösterdiğimiz tüm sabır gün gelir bizden beklenen göreve dönüşür. Suçlanan biz oluruz. Sadece bir hayatımız var ve başkalarının memnuniyetine heba edilemeyecek kadar da kıymetli. 
*Bu serin tatlıyı biraz iç yakan böyle bir cümleye nasıl bağladın derseniz, siz izin vermedikçe kimse hayatınızın tadını kaçıramaz derim. Vicdanlı ve gerçek insanlarla paylaştığınız tatlı sofralar diliyorum...

*Bu arada bu tarifin sahibi eski komşum Jale Ablaya da teşekkür ediyorum.. 





2 yorum:

  1. Çok muhteşem gõzüküyor ellerine sağlık en kisa zamanda deniycem.Tuba

    YanıtlaSil
  2. Tadıda görüntüsü kadar güzeldi balkonda çay ve keyifli sohbet eşliğinde yemiştik:)(ELİF)

    YanıtlaSil