4 Temmuz 2013 Perşembe

Susamlı Tırtıl Kurabiye




Verdiğim zorunlu mola nedeniyle sırada bekleyen tariflerim de haliyle birikti. Artık ağızlarımız biraz tatlansın diye tatlıdan devam ediyorum. Şu tırtıl kurabiye kalıbı hepimizin evinde vardır. Bi merak zamanında alınmış belki öylece bekliyordur, belki de türlü denemeleriniz kalıptan layıkıyla çıkıp bu şirin kurabiyelere dönüşememiştir. Benim de böyle anılarım oldu elbette. Ancak bu kurabiyelerle makus talihimi yendim :) Olayın sistematiğini de çözdüm. Birazcık dikkatle bu ağızda dağılan kıyır kıyır kurabiyelere ulaşmanız çok kolay. Tarifin aslında olmamasına rağmen iç güdülerimi dinleyerek hamura eklemiş olduğum susam, kurabiyelere boyut değiştirtti. Susamın ağızda yarattığı minik patlamalar bu basit kurabiyecikleri birer lezzet bombasına çevirdi. Sonrasında sade de tüketebilirsiniz, uçlarını eritilmiş çikolataya da batırabilirsiniz, ya da nutella sürerek de yiyebilirsiniz, her hal yakışıyor... Tazeliğini uzun süre koruması da cabası. Süt saatlerimizi keyifli hale getirdik bu kurabiyeler sayesinde, kızım süte banarak yerken çok keyif aldı. Tarif için sefertasitarifleri.com  'a çok teşekkür ediyorum. Ee çok konuştun hadi bi anlat bakalım derseniz şöyle;

Malzemeler:
125 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı veya margarin
1 çay bardağı sıvıyağ ( ajda bardakla ölçüyorsanız 1-2 parmak boşluk bırakın)
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 pkt kabartma tozu
Yaklaşık 4 su bardağı un ( benim için tam 4 bardak yetti, unun cinsine göre değişebileceğinden dikkatli eklemekte fayda var)
1/2 su bardağı susam

Yapılışı:
Katı yağ ve pudra şekerini mikserle krema kıvamına gelene dek çırpıyoruz. Yumurta ve sıvıyağı ekleyerek yine çırpıyoruz. En son susam olacak şekilde diğer malzemeleri de ekledikten sonra elimize yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamur elinize yapışmadığı an un eklemeyi bırakın, kalıptan geçebilmesi için çok sert olmaması gerekiyor.
Şimdi geldik en önemli noktaya; kalıbı dolduracak şekilde hamur koyduktan sonra baş parmağımızla sürekli ileri ittirmek suretiyle parmak boyunda kurabiyeler sıkıyoruz yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye. Nazik ve sabırlı olursak kolayca yapacağımız bir aşama bu. Önemli olan parmağımızın sürekli ileri itmesi, yeterli boya ulaşınca da nazikçe çekmek. Tabi ileri iterken kurabiyenin kalıptan çıktığı forma uygun olarak kalıbı da kendimize doğru çekiyoruz. Tüm bu işlemleri yaparken kalıpta daima dolduracak kadar hamur olmasına gayret edelim ki daha kolay ve kesintisiz sıkalım.
Hafif aralıklar bırakmak yeterli olacaktır, kurabiyeler aşırı yayılıp kabarmıyorlar çünkü.
175-180 derecede ısıtılmış fırında çok kızartmadan, beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. 
Pişmiş kurabiyeleri tepsiden mümkünse soğuyunca ve oldukça nazik şekilde alalım. Çok hassas kurabiyeler çünkü. 

*Susam kendimce eklediğim bir malzeme, eklemeyebilirsiniz, ama susam'a karşı değilseniz mutlaka böyle deneyin. Aynen pastane kurabiyesi gibi bir sonuç elde edeceksiniz.

*Pişirip sofranıza düşürdüğünüz her lokmanın huzurla yenmesini diliyorum.


7 yorum:

  1. betulcugum,
    eger tirtil kalibimiz yoksa bu kurabiyeyi elle seki vererek de yapabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim, elle şekil vermek tırtıklar açısından zor olabilir, ama tırtıksız tırtıllar yapabilirsin elbette. Eğer biraz geniş uçlu bir krema sıkma aparatın varsa onunla deneyebilirsin. Ama lezzeti çok güzel o yüzden şekle takılma, ver eline çocukların; diledikleri şekilleri yapsınlar :)

      Sil
  2. tebrik ederim kurabiye çok güzel gözüküyor eline sağlık.tariflerinin hepsi çok güzel.gerçekten herkesin bakması gereken bir blog.bu bloğu herkese tavsiye ediyorum.denediğim tariflerin hepsi çok güzel oldu.yeni tarifler bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel düşünceleriniz için, isminizi yazmadığınız için isminizle hitap edemiyorum, sevgiler :)

      Sil
    2. canım benim Tuba,ismimi yazmamışım.

      Sil
  3. Ne çektik be Gülistan bu adsız dostlarımızdan:)))) Bende de acayip bir boşluk oluyor isimle hitap edemediğim zaman.. Ellerine sağlık Betülcüm, kuzucuğuna da afiyet olsun. Ben de bir tarifime böyle susam ekleyip bambaşka bir boyuta taşımıştım, hatırlıyorum. Sevgiler, hayırlı ramazanlar canım..

    YanıtlaSil
  4. Evet ablacım, biraz tuhaf oluyor doğrusu :) Susam hakikaten bazı tarifleri bambaşka yapıyor, eminim seninki de harika olmuştur. Sana da hayırlı Ramazanlar dilerim ablacım, o manevi huzur tüm ülkemizi sarar umarım... Çok öpüyorum seni...

    YanıtlaSil