19 Temmuz 2013 Cuma

Susamlı Minikler



Tatil-ramazan-çocuk üçgeninde geçiyor günler. Evde çocuk olması demek her daim atıştırmalık birşeyler bulunması demek. Çabuk tüketilmesi adına çoğunlukla yarım ölçü yaparak miktarlarını azaltmak suretiyle deniyorum çoğu tarifi. Böylece hem sürünmüyor hem yeni tariflere yer açılıyor. Bu kurabiyelerin tarifini Instagram'da "illedeyemek" adlı bir kullanıcıdan aldım. Çok bereketli ve lezzetli bir kurabiye olduğunu söylemeliyim. Hayattaki tatlı sürprizlere tatlı bir örnek olarak evde tüketmek için yaptığım kurabiyeler aniden gelişen Antalya seyahatimin eşlikçisi oldular. Hani derler ya büyüklerimiz, bakalım kimlerin kısmeti var bu yemekte diye; benimki de o hesap eve niyet kuzenlerime kısmet. O kadar çok kişinin onayından geçerek huzurlarınıza geldi ki, gönlüm rahat bir şekilde paylaşıyorum sizinle. Henüz beğenmeyen çıkmadı :) Ve bayatlamadı bile...
Hayatın bu sürprizleri kimi zaman düzenimizi bozduğu için, beklentilerimizi ters köşeye yatırdığı için, kimi zaman yapmayı ertelediğimiz şeyleri kafamıza vura vura yaptırdığı için ilk şok anında tarafımızca hoş karşılanmaz. Elbette bunların hiçbirisi benim seyahatim için geçerli değil. Büyük bir hoşnutlukla ve uça uça uydum bu sürprize. Sözüm planlarımızı tepe taklak eden sürprizlere... Oysa biraz zaman geçtikten sonra hep hayırlı çıkar ya o sürprizler, onca kendini yiyip bitirme de yanımıza kar kalır. Eee napalım kendimizi yemeyelim, kurabiye yiyelim. Nasıl mı?

Malzemeler:
250 gr margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı sıvıyağ
2 çay bardağı susam
1 pkt kabartma tozu
5 su bardağı un ( Unun cinsine ve markasına göre değişebileceği için azar azar eklemekte fayda var)
Arzuya göre 1 pkt vanilya ( ben kullanmıyorum)

İstenirse fırından çıkınca üzeri için tarçın-pudra şekeri karışımı ( Ben susamın tadını tarçının kuvvetli aromasıyla bastırmak istemediğim için kullanmadım, tavsiyem; kullanmayın)

Yapılışı:
Margarin veya tereyağı ile sıvıyağı elimizle karıştırıyoruz. Diğer malzemeleri de ekleyerek elimize yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamur artık toparlanabilir olup elinize yapışmadığında un eklemeyi durdurun lütfen. İçindeki bol miktarda susam, hamura kum gibi bir görüntü kazandırabilir. Bu görüntüye aldanmayarak daima hamurun toparlanıp toparlanmadığını kontrol edin. Yani minik yuvarlaklar yapmaya çalışın, oluyorsa tamamdır.
Sonrasında cevizden biraz küçük yuvarlaklar yapıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 180 derecede ısıtılmış fırında fazla kızartmadan pişiriyoruz. Üstü kızarmadığı için yanılmamak adına altını kontrol edelim.

*Bu ölçüyle 2 tepsi kurabiye çıkıyor. Ben yarım ölçüyle dolu dolu 1 tepsi kurabiye elde 
ettim. 
*Kapalı bir kapta uzun süre bayatlamadan muhafaza edebilirsiniz.

*Hayattaki sürprizleriniz hep sonu iyi olanından ve bedeli kaldırılabilir olanından olsun, hep tatlılıkla gelsin, tatlılıkla neticelensin...



1 yorum:

  1. Tarifi denedik ve çok güzel oldu.Yiyen insanlar da çok beğendi.Favori kurabiyem artık bu diyebilirim.Ellerine sağlık.(ELİF)

    YanıtlaSil