12 Temmuz 2013 Cuma

Köz Patlıcan Salatası



Patlıcanın ustası annemdir. Hangi türlüsünü pişirirse pişirsin inanılmaz lezzetli yapar. Gerçi hepimiz için en leziz yemek anne elinden çıkmış olan değil midir? Ne mutlu bana ki benim için de bunları düşünecek bir kuzum var. Mutlu sofralarda yenmiş yemekler damaklarda daha başka bir tat bırakıyor. O yüzden elimden geldiğince özeniyorum sofralarıma, mutlu bir çocuğun hatıralarında rengarenk ve leziz izler bırakabilmek adına... Sofra aile demek çünkü, beraberce aynı ekmeği paylaşmak demek... Çalışan bir annenin çocuğu olarak her sabah ve her akşam aynı sofrada buluşmaktan asla mahrum kalmadık. Günü beraberce karşılayıp beraber uğurladık. Şüphesiz hayat koşturmacası içinde ayrı sofralara da çokca oturacağız, ama henüz kanatlarımın altındayken her anına doymak istiyorum beraber zamanlarımızın... Közlenmiş lezzetler henüz kuzunun damak zevkine hitap etmese de kendimi de mahrum bırakmıyorum... Kimi zaman sabah kahvaltısı için babamın siparişidir köz patlıcan salatası. Evet, sabah sabah bayıla bayıla yer. Öyle enteresan bir adamdır; asla ne pişirsem derdinde bırakmaz annemi. Sabah ve akşam menülerini kendi belirler. Dünyanın en kolay yemeğiymişcesine akşama mantı yapsan der ve gider. Biliriz ki o mantı mutlaka yapılır. Yakında mantı dosyasını da açıcaz merak etmeyin. Kendi acemi usulümce mantı yapılışını da anlatıcam burada. Şimdi hafif bir yaz lezzeti olarak bu salataya geçelim. Benim için rahatlıkla ana yemek bile olur, o kadar severim. 

Malzemeler:
3 bostan patlıcanı
3 kapya biber
3 etli yeşil biber
2 domates
1/2 demet maydanoz
1-2 diş ezilmiş sarımsak
Zeytinyağı-limon

Yapılışı:
Patlıcan ve biberleri arzu ettiğimiz şekilde közlüyoruz. Benim favorim her zaman ocakta közlenip o yanık tadını almış şekildir. Sonrasında patlıcanları bıçakla 2'ye keserek içini bir kaşık veya çatalla çıkarıyoruz. Hafifçe ezip tuzluyoruz. Bu aşamada tuzlamak ve hafifçe yağlamak lezzette inanılmaz bir fark yaratıyor. Ve içini bıçakla değil çatal veya kaşıkla çıkarmak da kararmasını önlüyor.
Közlenmiş biberlerimizi soyarak ince ince kıyıyoruz. Sarımsak-zeytinyağı ve limonu çırparak sosumuzu hazırlıyoruz. Minik küpler halinde doğranmış domates ve ince kıyım maydanozla son dokunuşlarımızı yapıp sosla buluşturuyoruz. Arzu ederseniz tuz ilavesi yapabilirsiniz. 

*Buradaki ölçüler tamamen fikir vermesi açısından verilmiş ölçülerdir. En doğru rehber her zaman damak zevkinizdir. Her türlü ekleme-çıkarmayı yapabilirsiniz.

*Nasıl ki aynı malzemelerle her elden apayrı bir lezzet çıkıyor, hayat da böyle. Kimi zaman aynı malzemelerle hepimiz farklı yollar çiziyoruz, kimimiz mutlu kimimiz mutsuz oluyoruz. Oysa ki hepimiz aynı kumaştan biçilmiş, aynı enerjiyle donatılmış kıymetli ve eşit varlıklarız. Bunu idrak edebilenlerden olabilmeyi diliyorum...




3 yorum:

  1. Önce ağzına, sonra eline sağlık güzel kardeşim benim. Pırlanta kalpli kızım, altın değerinde arkadaşım:) Ellerin, en önemlisi yüreğin dert görmesin ..

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel şeyler yazmışsın ablacım, çok teşekkür ederim. Hiçbirimizin yüreği kaldıramayacağı dertler görmesin inşallah. Çok öpüyorum seni, ne kadar güzel bir kalbin var, çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Yapıldığı gün yeme şansım olmuştu.Tadı hala damağımda ellerine sağlık kaldığım günler boyunca çok lezzetli şeyler yedim.Çok şanslıyım aslında hem güzel hem iyi kalpli hemde böyle marifetli bir ablaya sahip olduğum için:)hayatında ömür boyu yaptığın bu güzel yemekler gibi güzel geçsin.(ELİF)

    YanıtlaSil