26 Temmuz 2013 Cuma

Ev Yapımı Ramazan Pidesi



Hazır Ramazan'ın o büyülü havasına kendimizi kaptırmışken evde pişirilebilecek en güzel şey Ramazan Pidesi... Pek çok denemem oldu bugüne kadar ve en çok memnun kaldığım tarif bu oldu. Lezzet olarak dışardan aldıklarımızı aratmayacak cinsten. Bu tarif bir Mutfaksırları tarifidir. Nilay Hanımın tüm tariflerinde olduğu gibi güvenilirdir. Teşekkürlerimi yolluyorum.
Yaz sıcakları ve mutfakta çalışan fırının ısısı her ne kadar oldukça zorlayıcı da olsa mutfak sevgisi tüm bunları katlanılabilir kılıyor. Katlanmak kelimesinin en çok anlam bulduğu yer de sevdiğin birşey için olması değil mi zaten? 
Öyleydi böyleydi derken yaz tatilini de yarıladık, geçenlerde kızımla sohbet konumuz tatildi. Tatili tüm insanlar gibi o da çok seviyor. Zaman zaman okula özlem duysa da halinden çok memnun. Tatilin en çok anlam yüklendiği günler sanırım öğrencilik günleri. Sadece ve sadece anın tadını çıkarmak üzerine kurulu günler. Henüz sınavlarla streslenen günlere oldukça uzak olmamızın da etkisi büyük tabi. Büyüdükçe tatil hep bir endişeyle geçiyor. Üniversite telaşı, sınavlar, iş hayatının yorgunluğu, dönüşte birikecek yapılacaklar listesi vs.. Herkesin hayatında bir rehbere ihtiyaç duyduğu günümüzde rehberlerimiz tam da gözümüzün önündeler aslında... Çocuklarımız... Hep meşguller, hep içten ve samimiler, mutlulukları dibine kadar, mutsuzlukları inadına kısacık... Basit şeylerle bile çılgınca mutluluklar yaratabiliyorlar. Kızımın ponylerini banyoda yıkaması esnasındaki mutluluğu, sulardan ve köpüklerden yazdığı beni hayretlere düşüren masalları, kendini kaptırdığı kendi hikayesi... Tek tek hepsini kendisinin seslendirdiği bu masal kahramanları nasıl da gerçek göründüler birden gözüme. Riyakarlıkla örülü gerçek dünyaya inat nasıl da sonunda hep iyiler kazanır, nasıl da umut aşılar insana... 
Kendimizi bu masalsı dünyadan fazla koparmadan biz de kendimizce mutlu olabilecek birşey yapalım, mesela nefis kokulu bir Ramazan Pidesi, ne dersiniz?

Malzemeler:
6 su bardağı un (600 gr)
4 çay kaşığı kuru maya
1,5 su bardağı ılık su (300 ml)
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı ( ben 2 kaşık kullandım)

Üzerine:
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
Çeyrek çay kaşığı tuz ( ben deniz tuzu serpiştirdim)
1 yemek kaşığı çörekotu

Yapılışı:
Unu bir kaba eliyoruz. Maya, şeker ve suyun üçte birini ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Kıvamını kontrol ederek kontrollü bir şekilde su eklemeye ve yoğurmaya devam ediyoruz. Hamuru unlu bir tezgaha alarak 12-15 dk boyunca yoğurmaya devam ediyoruz. (Dilerseniz tüm bu aşamaları mutfak robotu kullanarak da yapabilirsiniz). 
Hamuru yağlanmış bir kaba alarak üzerini örtüyoruz ve 1 saat mayalandırıyoruz. 
Hamurumuz oldukça yumuşak ama fazlaca yapışmayan bir kıvamda olmalı. 
Bu sürenin sonunda hamurun gazını bastırarak aldıktan ve hafiflettikten sonra hamurumuzu 2 parçaya ayırıyoruz. Hafif unlanmış tezgahta 5 mm kalınlığında açıyoruz. 
Açtığımız hamurları tekrar 20-25 dk oda sıcaklığında bekletiyoruz. ( Bu aşamayı direk pişireceğiniz yağlı kağıt serili tepside yaparsanız pidelerinizin şekli bozulmaz. Ayrıca yağlı kağıt üzerine biraz kepekli un yada mısır unu serperseniz pideniz yapışmaz.)
Sonra hamurun yüzeyinde bıçağın kör ucuyla veya çatal batırmak suretiyle çapraz ve paralel şekillerde kesikler atıyoruz. Dilerseniz bu alan için pideye önce bir daire çizin ve o dairenin içine bu şekilleri yapın. 
Yumurta ve suyu çırpıyoruz, fırçayla pidemizin üzerine sürüyoruz. Çörekotu da serperek 200-220 derecede ısıtılmış fırında 12-15 dk pişiriyoruz. ( Bu süre fırından fırına değişebilir.)

*Bu tarifle 2 orta boy pide elde ediyoruz. Fırından çıkan pideyi sarıp sarmalamayı sakın unutmayın.

*Çocuklarımızın rehberliğine güvenelim. İstemedikleri şeyler için fazla zorlamayalım. Onlar evrende dolaşıp duran tüm enerjinin farkındalar ve hissediyorlar. Kelimelerle onları aldatmak çok zor, enerjinize bakıyorlar. Sebepsiz hiçbir şey yapmıyorlar. Enerjisi yüksek günleriniz bol olsun...




4 yorum:

  1. Bunca ekmekçilik tecrübeme bir pidecik sığdıramadığım için utandım şu an biliyor musun Betülcüm? :)))) Ellerine sağlık ablacım.. Sağduyum bunun iyi bir tarif olduğunu fısıldadı bana.. Sevgiler canım, evet çocuklarımızın da sağduyusuna güvenmeliyiz, çok haklısın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım senin gibi bir ustanın ellerinde eminim bu tarif hakettiği görüntüye de kavuşur. Çok teşekkür ederim :) Ne kadar şanslıyız değil mi böyle kuvvetli rehberlere sahip olduğumuz için? Çok öpüyorum seni... Ayrıca sağduyun çok haklı :) Tarif gerçekten iyi, bir de senin maharetli ellerinden çıkmak ister eminim :)

      Sil
  2. senin meşhur ekmeklerinin tadını biliyorum ama bu pideyi de orda olup tatmak isterdim.(ELİF)

    YanıtlaSil