14 Nisan 2014 Pazartesi

Limonlu-Portakallı Cheesecake


Peynir yemeyen ama cheesecake hastası kaç kuzu var etrafınızda? Benim de bir tane var :) Her dışarı çıkışımızda eğer yakınlarda bir cheesecake molası verme imkanımız varsa illaki yiyoruz. Favorimiz elbette limonlu. Vişneli ya da frambuazlıya da hayır diyemeyiz. Kısaca cheesecake severiz :) En güzeli şöyle sevdiklerimizi toplayıp kalabalıkta yemek... Yoksa bizim gibi git gel iki kişi tırtıkla dur bitmiyor bu cheesecake. Dilerseniz üstüne portakal suyu yerine yine limon suyu koyabilirsiniz ve portakal kabuğu rendesi de kullanmayabilirsiniz. Ama o portakal kabukları çok hafifletti cheesecake'in kremasını bence. Tarif karma bir tarif oldu. Taban ve kremasını bazı değişiklikler yaparak Filiz Zorlu'nun "Bizim Evde Pişenler" kitabından; limonlu üst kısmın tarifiniyse Portakal Ağacı'ndan aldım. 

Malzemeler:
Tabanı için:
1,5 paket Eti Burçak Bisküvi
100 gr tereyağı (eritilmiş)

Kreması:
400 gr labne (2 paket, Yörsan marka kullandım)
1 paket krema (200 gr)
3 yumurta
150 gr toz şeker
2 çorba kaşığı un
1/2 portakal kabuğu rendesi

Üstü için:
1 portakalın suyu
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 portakal kabuğu rendesi, 1 limon kabuğu rendesi ( arzuya bağlı)

Yapılışı:
Öncelikle tabanı hazırlamak için bisküvileri rondoda çekerek un haline getiriyoruz. Eritilmiş tereyağını ekleyerek yoğuruyoruz. 22-23 cm'lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt seriyoruz. Hazırladığımız bisküvili karışımı güzelce kalıba bastırarak yayıyoruz. Sonra kalıbı buzluğa kaldırıp bekletiyoruz.

Krema için kullanacağımız labneyi en az yarım saat önce tel süzgeçe koyup bekletirsek labnenin suyunu süzmüş oluruz ve harcımız gereksiz yere sulanmaz. 
Şeker ve peyniri mikserle çırpıyoruz. Kremayı ekleyip yeniden çırpıyoruz. ( buradaki çırpma asla kek gibi uzun süreli bir çırpma olmamalı) Yumurtaları teker teker ekliyoruz. Unu ilave edip çırpmadan sadece karıştırıyoruz. Portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırıyoruz. 
Buzluktan aldığımız tabanın üzerine bu karışımı boşaltıyoruz. Fırına sıcak su dolu bir kap koyuyoruz daha fırını ısıtırken. Cheesecake'imizin çatlamasını önlemiş oluyoruz böylece.
170 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40-45 dk pişiriyoruz.( Fırından fırına bu süre değişebileceğinden mutlaka gözünüz üzerinde olsun.) Fırının sıcağında biraz beklettikten sonra dışarı çıkarıyoruz (15-20 dk) İlk çıkardığımızda hala oynuyo gibi görünebilir, bekledikçe kendini çekecektir. Soğuduktan sonra eğer bekleme şansımız varsa 1 gece, yoksa birkaç saat buzdolabında bekletiyoruz. 

Üst kısım için 1 limonu sıkıyoruz, 1 portakalı da sıkıyoruz. İkisinin suyunu da birleştiriyoruz ve üzerini suyla tamamlıyoruz. Toplamda 1,5 su bardağı sıvı elde edeceğiz. Portakal ve limon kabuğu rendesi, şeker ve nişastayı da ekleyip hepsini karıştırıyoruz. Karıştıra karıştıra pişiriyoruz. Biraz fokurdayıp koyulaşmaya başladığında olmuştur. Sonra soğumaya bırakıyoruz. Soğurken de arada karıştırıyoruz ki kabuk tutmasın.

Dinlenen cheesecake'imizin üzerine bu karışımı boşaltıyoruz. İyice soğuduktan sonra buzdolabında yeniden en az birkaç saat dinlendiriyoruz. 

*Aşamaları uzun gibi görünse de kolay aslında. Krema kısmını fazla çırpmamak, sadece karıştırmak, fırına su dolu bir kap koymak, aradaki bekleme sürelerine dikkat etmek ve mutlaka 1 gece buzdolabında dinlendirmek atlanmaması gereken aşamalar. 

*Dilerseniz kullanacağınız kelepçeli kalıbı yağlı kağıtla kapladıktan sonra dışını da 
alüminyum folyoyla kaplayarak garantiye alabilirsiniz. 

*Eğer cheesecake yemek kaçınılmazsa mutlaka buna suç ortağı bulun :) Mutlu haftalar olsun... 


1 yorum:

  1. Grandbetting kolay erişim sağlamanız için sizler için oluşturmuş olduğumuz güvenilir güncel giriş adresi sayesinde kolaylıkla eğlence ve oyun keyfinize kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.

    YanıtlaSil