30 Haziran 2013 Pazar

Patatesli Çıtır Börek



Çıtır çıtır börekleri kim sevmez ki? Kahvaltıya yakışır, akşam yemeğine yakışır, 5 çayına yakışır. Hele de patatesli ve hafif acılı oldu mu karşı konulamaz. Bu börekleri çıtır yapan şey hem içindeki sirke hem de sıvı harca eklenen un.. Sirke börekte kullanırken ilk başta biraz tedirginlik yaratabilir, kokar mı ki endişesi taşıyabilirsiniz. Hiiiççç korkmayın kokudan eser yok. Tarif nefisyemektarifleri.com 'dan. Yine ölçüsü tam, sonucu garanti bir tarif daha. Teşekkür ediyorum kendilerine.
Hazır yufkalı börek yaparken mutlaka güvendiğiniz bir yufkacının yufkasını tercih edin, market yufkalarıyla o incecik açılmış mahalle yufkacılarının yufkası kıyaslanamaz bile... Tabi yurt dışındaysanız işiniz daha zor. Ama sanıyorum oralarda da bu soruna çözüm bir şekilde bulunabiliyor. 
Tazecik aldığınız yufkaları buzlukta aralarına kağıt koymak suretiyle saklayabilirsiniz. Çözüldüğü vakit aynen tazeliğini koruduğunu göreceksiniz. Dar zamanlarınızda kurtarıcı olacaktır. Şimdi geçelim tarifimize:

Malzemeler:
4 yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
3 yemek kaşığı un
1/2 çay kaşığı tuz

İçi için:
4 orta boy haşlanmış patates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kuru soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
İsterseniz karabiber ve pulbiber

Üzerine:
1 yumurta
Dilerseniz susam

Yapılışı:
Sıvı harç için yağ, sirke, un ve tuzu çırparak boza kıvamında bir sos elde ediyoruz.

Yemeklik küçük doğranmış soğanı sıvıyağda çevirip öldürüyoruz, haşlanıp küçük doğranmış veya rendelenmiş yada ezilmiş patatesi ekliyoruz ve beraberce çeviriyoruz. Tuz ve arzu ettiğimiz baharatları da ekleyerek soğumaya bırakıyoruz.

1 yufkayı tezgaha yayıyoruz, her yerine harçtan güzelce fırça yardımıyla sürüyoruz, 2 yufkayı üzerine seriyoruz ve yine harcımızdan sürüyoruz. Yufkamızı istersek 4'e bölerek uzun ve büyük börekler yapabiliriz, istersek 12'ye keserek sigara böreği gibi küçük börekler yapabiliriz, tercih sizin... Ben 4'e böldüğüm yufkaların geniş tarafına patatesli harcı koyarak büyük sigara börekleri şeklinde sardım. 
Tüm yufkaları aynı şekilde hazırladıktan sonra üzerine çırptığımız 1 tam yumurtayı güzelce sürüyoruz, istersek susam serpiyoruz ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Sonrasında mutfak makasıyla istediğim boyda porsiyonlar kestim ben. Bu arada bu makaslar şahane; kesinlikle henüz edinmediyseniz almalısınız...

*Bu pratik ve gerçekten çıtır olan börekleri mutlaka deneyin, dilerseniz sırf patates yerine kıymalı-patatesli yada peynirli de yapabilirsiniz, her şekli şahane...

*Kıymetlilerinizle huzurla geçireceğiniz bir pazar olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder