13 Ağustos 2013 Salı

Kopar-at Ye Kurabiyesi



Ne kolay bir kurabiye; Kopar-at ye! Hayat için ne zor, mutfak için ne kolay bir cümle! Koparıp atmak öyle kolay olmuyor hayatta öyle değil mi? Canını kemirenleri koparıp atmak oldukça zorlu bir yol. Hele de canına kattıysan onları yandığının resmidir. Koparıp atarken canından bir parçayı da koparıp atmayı göze almak gerek. Oysa kendin yapmalısın bunu, hayat yaparsa senin yerine bil daha çok acıyacaksın... Seni bir noktada çivileyip hareketsiz bırakan her şey, herkes... Mutfakla hayat aslında ne kadar da iç içe.. Bazı şeylerin kolaylığı ve zorluğunun yarattığı algı farkından başka ne kadar da farksız... Hiç anlayamam o yüzden mutfağa burun kıvıranları.. Konsantre bir hayat var orada... Hiçbirimiz mutfağın Jamie'si olmak zorunda değiliz, ama oradaki emek de küçümsenecek bir mesele değil! Çok mu derin oldu? Altı üstü bir kurabiye tarifi vereceksin noluyoruz yahuuu dediyseniz haklısınız vallahi :)) Lakin hayat ve mutfak öyle benziyor ki insan da söylemeden edemiyor canım... Mutfakta, harcadığımız emek ve malzeme doğrultusunda kurulan bir sofraya oturmaktayız, tıpkı hayat sofrasında olduğu gibi... Ne kadar leziz bir sofraya oturmak istediğimiz konusunda tek sınır biziz... Biz ve hayallerimiz... O yüzden her elden çıkan yemek de hayat da bambaşka ve kendine özel... Farkı yaratan sanırım hayaller ve hayallerin peşinden koşabilme azmi... Bir insanın kendine çizdiği sınırı inanın çizebilecek başka bir insan yok.. Sınırlara hapsettiğimiz benliklerimizle çırpınıp duruyoruz olduğumuz yerde... Evet bu döngüden kurtulmanın bir yolu var: Adım atmak! Önce koca bir adımı mutfağa ulaşmak için atalım, kolay ve leziz bir kurabiye için... Sonrasında her koparıp attığımız kurabiyeyle zincirlerimizi de koparıp atalım, tatlı ve leziz bir şölene dönüştürelim... 
Bu tarif bir Acemişef tarifidir, kendisine teşekkür ederim.
Bu arada geçmiş bayramınız kutlu ve de mutlu olsun :)))

Malzemeler:
3 küçük yada 2 büyük ( jumbo) yumurta
1 su bardağı toz şeker ( esmer şeker de olur)
125 gr yumuşak tereyağı
3,5 su bardağı un ( kullandığınız markaya göre değişebilir)
2 çay kaşığı kabartma tozu
2 çay kaşığı vanilya ( ben kullanmıyorum)
1/2 su bardağı fındık veya ceviz kırığı ( hafif dişe gelir şekilde)
2 çay bardağı kuru üzüm
1/2 limon kabuğu rendesi

Yapılışı:
Yumurtalar ve şekeri mikserle çırpıyoruz. Yağı ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Un, kabartma tozu ve kullanıyorsanız vanilyayı beraber ekleyip düşük devirde çırpmaya devam ediyoruz. Limon kabuğu rendesi, fındık veya ceviz kırığı ve kuru üzümü de ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz. Hamurumuz hafif yapışkan bir hamur olmalı. 
Yağlı kağıt serili tepsiye 1'er çorba kaşığı dolusu olacak şekilde elimizle sıyırarak şekilsiz ve aralıklı sıralıyoruz. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dk pişiriyoruz. Üstü hafif kızarınca olmuş demektir, aman dikkat yanmasın. Elbette fırınınızın dilinden en iyi siz anlarsınız, süre ve ısı konusu kimi fırınlarda değişebiliyor. Lütfen bunu gözardı etmeyin.

*Nefes almanızı kısıtlayan her şeyi koparın ve atın. İnanın canınız bunu yapmadığınızda daha çok yanacak... Mutlu haftalar olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder