22 Temmuz 2013 Pazartesi

Pratik Saly Güveci



Antalyadaki seyahatimiz devam ediyor. Saly kim diye soracak olursanız; kuzenim. Mutfakta pek maharetli olan Saliha Ablam.. Bugüne kadar tariflerini üstünkörü ve ölçüsüz yazdığım Saliha Ablamı ölçülere boğarak mutfağa soktum. Ustası olduğu lezzetleri gelecek nesillere aktarmak için ölçünün şart olduğuna ikna ettim. Öyle ölçüsüz tarif aldıkça kimi zaman ortaya çıkan lezzet sahibinin lezzetine uymayabiliyor. Blogger olmanın en büyük gerekliliği büyüklerimizin göz kararı ve aldığı kadar gibi birtakım ölçü birimlerini tarihin tozlu raflarına kaldırmak bence. Kafasında en azından azami bir ölçü oluşabilen bir kişi elbette o tarifin hakkını daha bir layıkıyla verir. Malzemelerin elle harmanlanması bile yaparken gözünüzle görseniz dahi sonrasında hafızanızı terk edip gidebilecek minik ayrıntılardan sadece biri. Her şeyin, her aşamanın yazıya dökülüp kalıcı olabilmesi ve en minik ayrıntıların dahi atlanmadan belirtilmesi çok önemli. 
Bu güveç, yıllardır artık ustası olmuş ellerden çıkmış bir güveçtir. Elbetteki hepimizin damak zevki, el lezzeti bambaşka. Kafalarımızda bir fikir olması adına ve lezzetinin defalarca farklı damakların onayından geçmiş olmasına güvenerek huzurlarınıza geldi.
Güveçte pişirmek hem pratik hem de inanılmaz bir lezzete ulaşmamızı sağlıyor. Artık pek sık kullanılmıyor sanki, oysa bence oldukça sağlıklı da... Umarım bir gün denersiniz ve seversiniz. 

Malzemeler:
1,5 kg patlıcan (rengi açık mor olanlardan mümkünse ve alacalı soyulup iri kuşbaşı şeklinde doğranmış)
3 kuru soğan ( yarım ay şeklinde doğranmış)
10-15 diş sarımsak ( halka halka çentilmiş)
8-10 yeşil biber (içleri çıkarılıp irice doğranmış) 
1 kg istediğiniz türde kuşbaşı et ( tavuk da olabilir)
4-5 domates ( rendelenmiş)
1 çorba kaşığı toz kırmızı biber ( tatlı kullandık)
1 çorba kaşığı tuz
2 dolu çorba kaşığı domates salçası
2 tahta kaşık dolusu sıvıyağ
1 tahta kaşık dolusu sıvıyağ ( güvecin tabanını yağlamak için)

Yapılışı:
Patlıcanlarımızı tuzlu suda bekletip kara suyundan arındırıyoruz. 
Rendelenmiş domatesler, salça ve yağı güzelce karıştırıyoruz.
Diğer tüm malzemeleri genişçe bir yerde ellerimizle karıştırıyoruz. Bu malzemeler ve domatesli sosumuzu buluşturuyoruz. Yine ellerimizle harmanlıyoruz. Yağlanmış güvece boşaltıyoruz, düzgünce yerleştiriyoruz. 
1 saat boyunca ocakta önce harlı ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Sonra 200 derecelik fırında 15-20 dk üzeri biraz helmeleşene kadar pişiriyoruz. 

* Güveç yaparken su eklemiyoruz ve herşey kendi suyuyla, lezzetiyle pişiyor.
*Ölçüler size fazla gelmiş olabilir, istediğiniz her türlü oynamayı damak zevkiniz doğrultusunda yapabilirsiniz. Muhtemelen ben de aynı şekilde ölçüleri azaltarak pişireceğim.

*Aile yemek tarihi bence çok önemli ve korunması gereken birşey. Ailenizdeki ustaları mutfakta yakaladığınız hiçbir fırsatı kaçırmayın. Sorun, ölçün, yazın... Böylece çocuklarınız, torunlarınız bile o muhteşem lezzetlerden mahrum kalmasın ..
Keyifli haftalar :)




3 yorum:

  1. Yorumunuz ve ziyaretiniz için çok teşekkür ederim Döndü Hanım. En kısa zamanda ziyaretinize geleceğim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Dediginiz gibi aile büyüklerinden bu tarifleri öğrenmek çok önemli.ama onlarda ölçülü yapmiyorlar .soruncada bilmiyorum ki nekadar koydum göz kararı ışte dıyıverdiyorlar.ama siz iyi yapıp ölçüyü almışsınız

    YanıtlaSil
  3. Evet haklısınız, onlar için yorucu olsa da bu aşama gelecek kuşakların buna ihtiyacı var :))) çok teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için, sevgiler :))

    YanıtlaSil